Kako sprečiti virusno obolenje kod koza?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti virusno obolenje kod koza?

Virusno oboljenje artritis i encefalitis kod koza postalo je posebno aktuelna tema u poslednje vreme kako među veterinarima tako i među stočarima, jer ako se ništa ne bude preduzimalo po pitanju sprečavanja širenja virusa u narednom periodu on bi mogao stvoriti ozbiljniji probleme za uzgajivače.

Virusno oboljenje artritis i encefalitis kod koza poznatije je još i kao zapaljenje zglobova i mozga, a u Srbiju je ušlo još 90-ih godina, od kad nije bilo ozbiljnijih mera. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stočari sa manjim stadima najčešće nisu sigurni kako tačno prekinuti prenošenje virusa sa koze na jare, ali ipak stada podvrgavaju redovnim veterinarskim pregledima.

S druge strane, oni koji se uzgojem koza bave na veliko upoznati su sa problematikom i nadaju se da bi tek nacionalni program za suzbijanje artritisa moglo biti rešenje.

Stručnjaci savetuju da pre svega unošenje bolesti u stado treba sprečiti ispitivanjem svake novokupljene jedinke, ali tu su i drugi načini da se izbegne zaraza ili makar zaustavi prenošenje na mladunče.

Na kraju, za one koji koriste kozije proizvode važno je napomenuti da nije u pitanju virus opasan za čoveka i druge životinje, a kozije mleko ne može biti zaraženo virusom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.