07. decembar  2018. 13.54  | Izvor: RTV

Kako sprečiti virusno obolenje kod koza?

SREMSKA MITROVICA -

Virusno oboljenje artritis i encefalitis kod koza postalo je posebno aktuelna tema u poslednje vreme kako među veterinarima tako i među stočarima, jer ako se ništa ne bude preduzimalo po pitanju sprečavanja širenja virusa u narednom periodu on bi mogao stvoriti ozbiljniji probleme za uzgajivače.

Virusno oboljenje artritis i encefalitis kod koza poznatije je još i kao zapaljenje zglobova i mozga, a u Srbiju je ušlo još 90-ih godina, od kad nije bilo ozbiljnijih mera. Zato stočari sa manjim stadima najčešće nisu sigurni kako tačno prekinuti prenošenje virusa sa koze na jare, ali ipak stada podvrgavaju redovnim veterinarskim pregledima.

koza, koze jpg

S druge strane, oni koji se uzgojem koza bave na veliko upoznati su sa problematikom i nadaju se da bi tek nacionalni program za suzbijanje artritisa moglo biti rešenje.

Stručnjaci savetuju da pre svega unošenje bolesti u stado treba sprečiti ispitivanjem svake novokupljene jedinke, ali tu su i drugi načini da se izbegne zaraza ili makar zaustavi prenošenje na mladunče.

Na kraju, za one koji koriste kozije proizvode važno je napomenuti da nije u pitanju virus opasan za čoveka i druge životinje, a kozije mleko ne može biti zaraženo virusom.

Tagovi