Kako se boriti protiv porodičnog nasilja?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se boriti protiv porodičnog nasilja?

Prošle godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 30 žena, a od početka ove njih 13. Broj onih koje su pretrpele ili i dalje doživljavaju nasilje mnogo je veći, a žrtve porodučnog nasilja su i deca, stari, muškarci.Prema podacima Centra za socijalni rad Vršac, broj slučajeva nasilja na našoj teritoriji je smanjen, a ocena međusektorske saradnje sve je bolja.

Vršačkom Centru za socijalni rad prošle godine prijavljeno je ukupno 165 slučajeva porodičnog nasilja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od čega su žene bile žrtve u 129 slučajeva, a muškarci u 36. U prvih šest meseci tekuće godine, Centar za socijalni rad primio je 76 prijava porodičnog nasilja, što je manje nego u istom periodu prethodne godine kada ih je bilo 89. U 59 slučajeva žrtve su bile žene, u 17 slučajeva muškarci, a 4 žrtve bila su maloletna lica.

"To su neki podaci koji nam govore da se broj prijava nasilja u porodici smanjuje, ali moram da primetim da imamo više ponovljenog nasilja u odnosu na raniji period. Imali smo devet ponovljenih slučajeva nasilja, od čega su žene žrtve u osam slučajeva , a u jednom slučaju muškarac. I nije uvek isto lice koje vrši nasilje nad jednom osobom: nekad se dešava da su nasilnici različita lica – nekad bračni dug, nekad sin, nekad ćerka…", navodi dipl.psiholog Dragica Kostić. Rukovodilac tima za borbu protiv nasilja Centra za socijalni rad.

Ipak, zahvaljujući novim zakonom definisanim hitnim merama, kao što su udaljavanje nasilnika iz stana na 24h, zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi, i određivanje policijskog pritvora, žrtve su danas mnogo spremnije da prijave nasilje. Uz to, jasno propisani načini postupanja znatno su ubrzali vreme reagovanja nadležnih institucija:

"Prvo ročište zakazuje se u roku od osam dana, ukoliko se mogući činilac ne odazove – poziva se ponovo za osam dana, i u roku od nekih dvadesetak dana žrtva je zaštićena presudom osnovnog suda, na koju je moguće uložiti žalbu, ali ona ne odlaže izvršenje", objašnjava voditelj slučaja u Centru za socijalni rad Uroš Nedić.

Vršac već duži niz godina ima i 24 sata dnevno dostupan Mobilni tim za hitne intervencije, koji je jedan je od retkih u Srbiji koji finansira lokalna samouprava. Osim toga, tim Centra žrtvama pruža i svu psihološku, pravnu i materijalnu pomoć i podršku u pisanju tužbi, pokretanju postupka razvoda braka, poveravanja ili izdržavanja dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.