Kako da ostanete fizički aktivni tokom tropskih vrućina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2022, 21:05

Kako da ostanete fizički aktivni tokom tropskih vrućina

Proteklih dana termometar je pokazivao i preko 40 stepeni, ali to ne bi trebalo da bude izgovor niti opravdanje da potpuno prestanemo sa vežbanjem. Ono što je veoma bitno je da se pridržavamo osnovnih pravila rekreacije tokom leta, kako bismo izbegli toplotni udar ili druga neželjena dejstva vežbanja na visokoj temperaturi. 

64 godine i tropska temperatura, za Gorana Radakovića ne predstavljaju problem kada je u pitanju trening.

"Čitav život sam u sportu i rekreaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vrlo je bitna svakodnevna aktivnost, sportski život, zdrav život, trening kad god može, kad ne može šetnja ili lakši oblici opterećenja", kazao je Goran.

Iako smo navikli da na novosadskom keju vidimo mnogo više onih koji džogiraju, a da se na đačkom igralištu laktamo za prostor za trening, oni najuporniji su i ovog popodneva zauzeli svoja mesta.

Visoka temperatura leti otežava normalno funkcionisanje, pa ljudi mnogo brže osećaju umor pri kretanju. Međutim, to ne znači da treba potpuno odustati od fizičke aktivnosti, tvrdi trener Igor Uzunović, ali uz pridržavanje osnovnih pravila treniranja tokom leta.

"Treba da vodimo računa da je temperatura primerena da je trening optimalan da ne preterujemo ni u čemu, da možemo da se oporavimo od toga, pogotovo kada su ovakve tropske vrućine mora se voditi računa da se pije i unosi dovoljno tečnosti. Svaka fizička aktivnost, plivanje, šetanje, igranje u prirodi je odlična stvar i preporuka. Kod kuće možemo raditi vežbe istezanja", rekao je Igor.

Pored redovne hidratacije i umerenog treninga, važno je da ne vežbamo u najtoplijim delovima dana, već da aktivnosti organizujemo ujutru ili predveče, kada temperatura nije previsoka, dodaje Uzunović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.