Javna rasprava o Nacrtu medijske strategije počela u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2019, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o Nacrtu medijske strategije počela u Novom Sadu

Prvi okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu medijske strategije, održan je u Skupštini Novog Sada. Učesnici, među kojima su bili predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, medijskih kuća, ali i pojedinci imali su priliku da članovima Radne grupe za izradu tog dokumenta, iznesu primedbe i sugestije.

Na tekst Nacrta medijske strategije, koji je na sajtu Vlade Srbije dostupan svim građanima, uglavnom nema mnogo zamerki, mišljenje je struke, ali kako navode u novinarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << udruženjima, problem bi mogao da bude njegova implementacija.

Nino Brajović, član Radne grupe za izradu medijske strategije i predstavnik Udruženja novinara Srbije kaže: "Ova strategija prvi put ima obavezu lokalnih samouprava da kroz podsticajna sredstva, obavezno finansira medijski sadržaj od javnog značaja, odnosno sufinansira."

Jelena Kleut, predstavnica NDNV-a, ističe: "To je, čini mi se, jedan dosta dobar dokument, međutim ono što jeste problem to je što se mnoge stvari na ovoj medijskoj sceni dešavaju potpuno mimo strategije".

Jožef Klem, ispred JMU "Radio-televizije Vojvodine" naglašava: "Mi mislimo da nije dovoljno naglašena uloga Javnog medijskog servisa u svemu ovome, nije istaknutno koja smo dostignuća pokazali u prošlom vremenu, da smo povećali broj jezika na kojima se emituje program na čak 16 jezika".

Cilj donošenja nove Medijske strategije jeste da uokviri budući razvoj sveukupne medijske scene u Srbiji.

Dragana Čabarkapa, predsednik Sindikat novinara Srbije, kaže:

"Mi insistiramo da se uspostavi socijalni dijalog između sindikata, da se formira poslodavačka organizacija, donese granski kolektivni ugovor, a onda dobije i prošireno dejstvo od ministra, kako bi imao snagu zakona. To je naš medijski uslov, on štiti prava radnika."

Za Dejana Stojanovića, predsednika Radne grupe za izradu Medijske strategije, bitno je da "smo kod ciljeva saglasni, da želimo da promenimo postojeće stanje, samo ti putevi mogu da budu malo razlilčiti", ali misli da će i tu biti postignuta apsolutna saglasnost.

Javnu raspravu, koja traje do 1. marta, sprovodi Kabinet predsednice Vlade, a okrugli stolovi biće organizovani još u Nišu, Čačku i Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja revolucionarni dokument

Izvor: JUGpress.com, 19.Feb.2019

NOVI SAD..(FoNet)..Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja biće revolucionarni dokument u odnosu na prethodnu Strategiju i popraviće stranje u toj oblasti, predvideo je danas u Novom Sadu predsednik radne grupe za izradu Nacrta Dejan Stojanović iz..Ministarstva kulture i informisanja...On...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.