Janković: Koncept da se svi zarazimo bio bi pogrešan korak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2020, 11:14

Janković: Koncept "da se svi zarazimo" bio bi pogrešan korak

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da epidemija virusakorona nije gotova, a da od njenog kraja deli nekoliko nedelja, te da su preventivne mere i dalje "ključ".

Janković kaže da epidemija jenjava, ali neće biti gotova dokle god se virus prenosi u zajednici i zato su izbegavanje kontakata i zaštita još uvek su ključ prevencije zaražavanja i privođenja epidemije kraju.

Preventivne mere moraju da nam ostanu ugrađene u svesti, rekao je Janković za TV Pink.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ponavlja da je za odjavljivanje epidemije potrebno je da prođe 28 dana od poslednjeg slučaja, ali upozorava da pandemija neće prestati dok virusa ima u svetu.

"Ako odjavimo lokalno, moramo i dalje da stražarimo i posmatramo epidemiološku sliku u celoj zemlji… Ovo je možda kraj početka globalno gledano. Nas interesuje kako da privedemo kraju borbu sa prvim talasom, da se pridržavamo mera. Zabrana okupljanja više od 20 osoba je na snazi, manifestacije neće biti odobrene još", rekao je Janković.

Kada je reč o vakcini, on je rekao da ona mora da prođe klinička ispitivanja, čime se dokazuje njena delotvornost i bezbednost, što je jako dug proces koji je nemoguće ubrzati bez poštovanja svih važećih etičkih normi i standarda.

"Ako i imamo mogućnost da ubrzamo taj proces, on se nikada ne može ubrzati preko granice da se istraživačka i lekarska etika ispoštuju bezrezervno. Zato vakcinu ne možemo dobiti tako brzo", rekao je Janković.

On je naveo da će sa opadanjem broja obolelih, polako da se zatvaraju i privremene bolnice.

"Kovid ambulante ostaju da rade jer i dalje imamo oboljenja, a dodatni kapaciteti biće ugašeni srazmerno jenjavanju epidemije. Ako bude novih žarišta, uvek mogu ponovo da se otvore", rekao je Janković.

Kada je reč o izjavi doktora Branimira Nestorovića da bi trebalo svi da se zarazimo kako bi izgradili kolektivni imunitet, Janković je rekao da kolektivni imunitet jeste važan, ali da cilj ne treba da bude da se gradi što brže.

"Nisam stigao da pitam profesora Nestorovića šta je mislio pod tim... Ubrzavanje kolektivnog imuniteta značilo bi ugrožavanje života ljudi. O ovome ćemo diskutovati i tražiti optimalan put u prevenciji, ali ako me pitate da li treba da svi izađemo napolje i zarazimo se kako bismo stekli kolektivni imunitet, taj koncept smatram problematičnim i bio bi pogrešan korak", rekao je Janković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.