Izvor: Magyar Szó, 10.Maj.2016, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JUČE U SENTI

Ove godine je porodica Eržebet i Kristijana Muči zaslužila nagradu senćanske lokalne samouprave, koja se dodeljuje velikim porodicama koje služe kao primer. Priznanje, nagradu od bruto 100.000 dinara, juče je gradonačelnik Rudolf Cegledi predao porodici sa petoro dece.

Fotó: Gergely Árpád

Pored ranijih donacija lokalna samouprava pre dve ili tri godine je počela razmišljati o pomaganju velikih porodica koje žive na teritoriji opštine, i ove godine je prvi put dodeljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << ovo priznanje – izjavio je gradonačelnik na konferenciji za štampu održanoj nakon predavanja priznanja. Prema rečima gradonačelnika prilikom izbora porodice akcenat je stavljen na prilike u kojima porodice žive. Naglasio je da nagrađeni pokazuju primer da je i među današnjim uslovima moguće odlučiti se za više dece koja se mogu odgajati u porodici koja može poslužiti kao primer drugima.

Lokalna samouprava pored ove vrste pomoći trudi se da i na druge načine podstakne sugrađane za rađanje dece. Za svako novorođenče se dobija 30.000 dinara, a za prvo novorođenče u godini se isplaćuje 50.000 dinara. Pored toga, opština plaća i predškolsko vaspitanje, kao i putne troškove do škole za svako treće, četvrto i peto dete u porodici – naglasio je Cegledi.

Najstarije dete porodice Muči, Mate, ima 13 godina, zatim sledi desetogodišnji David, Akoš će ove godine napuniti 6 godina, Lili, starija devojčica, će napuniti četvrtu, dok najmlađa Luca ima osam meseci.

Majka Eržebet kaže da je u današnje vreme veoma teško odgajati više dece, za to treba velika hrabrost. Dodaje da su i oni ozbiljno i savesno odlučivali o svakom detetu, ali su veoma ponosni što imaju petoro dece koji su pravo čudo u njihovom životu.

- Naše iskustvo je da nije bilo mnogo lakše ni kada smo imali samo jedno dete, mislimo da se ipak može odgajati više mališana – naglasila je mlada majka, dodajući da su, naravno, i troškovi veliki, ali ako bolje razmislimo, danas ništa nije lako i za sve se treba potruditi.

- Deca nas orijentišu ka cilju, znamo za šta radimo i šta je cilj našeg života – rekla je.

U više država, tako i u Mađarskoj, postoji institucija materinstva nakon trećeg deteta. Eržebet je povodom toga izjavila da se nadaju da će se i u Srbiji ustanoviti ovaj sistem pomoći, jer je majci veoma teško da odgaja i jedno ili dvoje mališana i da brine o njima od jutra do mraka.

Otac Kristijan nije u stalnom radnom odnosu, od povremenih radova i od popravke računara pokušavaju da ostvare neke prihode već čitavu deceniju.

- Ne znam kako bismo pored radnog odnosa mogli rešiti brigu o deci. Jedan sin ide u školu pre podne, drugi popodne, a treba da ih vozimo i na vannastavne aktivnosti – priča, dodajući da bi pored radnog vremena od 8 ili 10 sati sve to bilo veoma teško usuglasiti.

Kristijan je rekao i da su se nakon tri dečaka nadali da će četvrto dete biti devojčica, a pošto se to i desilo, njoj su se posebno obradovali svi u porodici, pa i u krugu prijatelja.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.