Izvesno da će bunjevački postati četvrti službeni jezik u Subotici, Hrvati protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 14:11

Izvesno da će bunjevački postati četvrti službeni jezik u Subotici, Hrvati protiv

Subotička Skupština načinila je prvi korak ka uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriji grada. Bunjevački će u perspektivi postati četvrti službeni jezik u gradu, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog. Upravo su predstavnici hrvatske zajednice bili najoštriji kritičari ovakve odluke, smatrajući da je neutemeljena po mnogim osnovama.

Ovim činom Skupština grada Subotice pokrenula je proceduru uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teritoriji grada. Dvočasovna rasprava o ovom nije prošla, a da se po ko zna koji put nisu ukrstili argumenti oko jednog većeg i starijeg pitanja. Da li su Bunjevci – Bunjevci, kako deset odsto stanovnika Subotice sebe smatra, a za šta ih priznaje i Republika Srbija. Ili su Bunjevci rod hrvatskog naroda, za šta ih smatraju Hrvati.

"Ponosan sam na to da smo uspeli da dobijemo pravo na svoj jezik. Prvi Statut Grada, ovaj koji sada menjamo po ko zna koji put, pisan je na bunjevačkom jeziku. To je istorijska činjenica i to svi znaju"- kaže predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić.

"Ovo je nonsens da se jedan jezik koji nema unutar sebe kapaciteta da bude u onom savremenom značenju toga pojma u svim segmentima komunikacije i funkcija koje ima u društvu – da dobije status službene upotrebe. Reći ću samo da on još uvek nema gramatiku, niti pravopis. Na koji način će oni koji budu pisali dokumente raditi?", stav je predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.

Za gradsko rukovodstvo, inicijativa za bunjevački kao službeni jezik u Subotici utemljena je i pravno i istorijski.

"U prethodnih dvadeset godina su uradili stručnu i naučnu standardizaciju jezika koji je priznala država Srbija. To je, što se kaže, kraj priče", rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Po samoj odluci u suštini je Formirana komisija čiji zadatak je da izradi predlog izmena i dopuna statuta Grada, o kojem će poslednju reč ponovo dati odbornici. Negodovanja ovim povodom stižu od hrvatskih zvaničnika, ukoliko bunjevački postane zvaničan, DSHV već najavljuje da će po istom principu tražiti da i hrvatski uđe u službenu upotrebu u nekoliko gradova, odnosno na nivou Autonomne pokrajine Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.