Izložba slika Milorada Jovanovića Popa u Muzeju Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Milorada Jovanovića Popa u Muzeju Vojvodine

Izložba slika Milorada Jovanovića Popa pod nazivom "Iz geometrije vremena - kvadrati od prašine" biće otvorena 18. februara u Muzeju Vojvodine.

Izložbu će otvoriti kustos i istoričar umetnosti Dragana Garić, koja naglašava da se na ranim Jovanovićevim platnima naziru ljudske figure tako da se govori o figuraciji, ali je to "naslikani svet na rubu apstrakcije - sanjiv i ranjiv".

"Sa druge strane, ciklus radova pod nazivom Kvadrati od prašine, nastao je u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dve godine po povratku slikara Milorada Jovanovića-Popa iz Njujorka i u potpunosti je apstraktan. Svaki nagoveštaj figuracije je nestao sa ovih slika i ustupio mesto bogatoj fakturi bojenog sloja, kao i trodimenzionalnim gipsanim delićima koje umetnik aplicira na dvodimenzionalnu površinu", primetila je Garić.

Ona je objasnila da u seriji radova pod nazivom "Kvadrati od prašine" pažljivi posmatrač može da uoči spoj srpskog srednjevekovnog freskopisa i apstraktnog ekspresionizma, kao tipično američke moderne umetnosti oličene u pokretu proslavljenom pedesetih godina prošlog veka.

"Na dvodimenzionalnu površinu platna, Jovanović fiksira trodimenzionalne komadiće gipsa na kojima su intenzivno žute linije i krstovi kao univerzalne forme jedinstva vertikale i horizontale", navedeno je u recenziji Dragane Garić.

Milorad Jovanović Pop je rođen 1948. u Beogradu. Studirao je slikarstvo u Herceg Novom i Dubrovniku.

Svoj slikarski rad vezuje za boravak i intenzivan rad u ateljeima savremenih umetnika u Rimu, Amsterdamu, Parizu, a od 1989. u Njujorku.

U periodu od 1990. do 1995. za vreme tragičnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, prestao je da slika, a 1993. se preselio u Ameriku.

Izlagao je u prestižnim galerijama u Italiji, Francuskoj ,Holandiji, u Njujorku i Vašingtonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izložba "Kvadrati od prašine" u Muzeju Vojvodine

Izvor: Radio 021, 16.Feb.2016, 14:18

Izložba "Iz geometrije vremena - kvadrati od prašine" slikara Milorada Jovanovića Popa otvoriće se u četvrtak, 18. februara u Muzeju Vojvodine...Milorad Jovanović Pop predstaviće novosadskoj publici radove iz ciklusa "Kvadrati od prašine", koji su nastali u poslednje dve godine. Ove slike predstavljaju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.