Italija pozdravlja kvalitet sprovedenih reformi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija pozdravlja kvalitet sprovedenih reformi

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas s predsednicom Odbora Poslaničkog doma Italije za spoljne i evropske poslove Martom Grande i članovima tog tela o bilateralnim odnosima dve države, budućim aktivnostima Srbije u procesu evrointegracija (EI), situaciji u regionu i drugim važnim temama.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ministar Joksimović je, kada je o procesu EI reč, naglasila da članstvo u EU jeste strateški interes naše države >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zahvalila je i na iskrenoj podršci koju Italija pruža našem procesu pristupanja.

Ona je prenela da je Srbija predala tehnički spremnih sedam pregovaračkih pozicija i da očekuje da na Međuvladinoj konferenciji u decembru u Briselu otvorimo neka nova.

Ministar je obavestila Martu Grande da naša država posebnu pažnju u procesu pristupanja posvećuje reformama - sprovode se pre svega zbog građana, u svim oblastima - a posebno onim koje su obuhvaćene poglavljima 23 i 24, tiču se vladavine prava.

Naglasila je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije, koja se pozitivno odredila prema aktivnostima Srbije, oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Jadranka Joksimović informisala je Martu Grande o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu političke odluke Prištine da poveća carine na robu iz Srbije i BiH.

Ministar je ocenila da takva politička odluka Prištine, uz otvorenu podršku Albanije, predstavlja urušavanje evropskih vrednosti i principa na kojima počiva EU - pre svega slobodi kretanja ljudi, robe i kapitala.

Joksimovićeva, stoga, očekuje da međunarodna zajednica, a pre svega EU, zbog sopstvenog kredibiliteta, konkretnim činjenjem, a ne samo verbalno, reaguje na aktivnosti Prištine. Posebno zbog situacije u kojoj su građani KiM - Srbi, Romi, Goranci, pa i Albanci postali taoci politike odmetnute od evropskih vrednosti.

Predsednica Odbora Predstavničkog doma Skupštine Italije za spoljne i evropske poslove Marta Grande potvrdila je da će Italija nastaviti da podržava proces EI Srbije.

Konstatovala je da su integracija regiona i stabilnost veoma značajni i za Uniju, ali i Mediteran.

Akcentovala je da Italija poštuje način na koji Srbija sprovodi reforme, uverena da će one doprineti bržem procesu pristupanja i izrazila očekivanje da će - kako je navela, ionako dobri rezultati reformi biti još efikasniji.

Marta Grande i italijanski parlamentarci veruju da je Srbija svojim aktivnostima pokazala da joj je mesto u Evropskoj uniji i naglasili da će kvalitetno sproveden proces reformi rezultirati članstvom u EU. Naglasili su i da Italija prepoznaje i na pravi način vrednuje izbalansiran i odgovoran pristup Srbije prema unilateralnim potezima Prištine, koji su nesumnjivo doprineli remećenju regionalne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.