Istraživanje: Pacijenti posle korone pate od umora, teško dišu...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2020, 00:35

Istraživanje: Pacijenti posle korone pate od umora, teško dišu...

Pacijenti koji su ozdravili od Kovida-19 nastavljaju, sedmicama, a neki mesecima, i nakon što su ozdravili, da imaju posledice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali celi dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama, piše onlajn magazin "Jurop tudej".

Istraživanje su uradili lekari klinike "Džemeli" iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu koronavirusa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma, najviše preterani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke probleme a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Gotovo svi ispitani su imali probleme sa apetitom i smanjenje mišićne mase.

"Kovid-19 je nova bolest i mi za sada znamo simptome, ali se malo zna o posledicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno", kaze Anđelo Karfi.

Pozitivno je, ističu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja lekara da će bolest ostaviti trajne posledice na pluća, jetru, oči i srce.

Lekari preporučuju da pacijenti koji su se lečili u odeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgnuti oksidženizaciji, podvrgnu redovnoj kontroli više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I mesec dana nakon izlečenja od koronavirusa pacijenti osećaju ove tegobe

Izvor: B92, 14.Jul.2020

Pacijenti koji su ozdravili od kovida19 nastavljaju, sedmicama a neki mesecima, i nakon što su ozdravili, da imaju posledice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali celi dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama...Istraživanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.