Isporučena glavna oprema za TE-TO Pančevo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isporučena glavna oprema za TE-TO Pančevo

Isporučena je glavna oprema na gradilište Termoelektrane-toplane Pančevo, čime su stvoreni uslovi da ova zančajna investicija za Pančevo, kao i celu Srbiju, bude završena u planiranom roku - do jeseni sledeće godine.

Postavljanjem generatora parne turbine na konstrukciju termoelektrane-toplane Pančevo obeležen je završetak isporuke glavne opreme za ovo gradilište, koje je trenutno jedno od najznačajnijih u Srbiji.

Investicija vredna 180 miliona evra obezbediće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << toplotnu energiju za Rafineriju u Pančevu i električnu energiju za domaće tržište.

"Ovaj projekat nije samo značajan za akcionare već i za celu Srbiju jer višak električne energije a to je oko 60odsto isporučivaće se domaćem elektroenergetskom sistemu i time će se obezbediti sigurnost elektroenergetskog sistema", kaže Zoran Predić, Ministarstvo energetike.

Projekat realizuje grupa "Gazprom energoholding", u saradnji sa NIS-om, a izvođač radova je kineska kompanija "Shanghai Electric Group".

"Za Gazprom energoholding ovo je prvi projekat takve vrste van granica Rusije. Za nas je veoma važno da njegova realizacija bude uspešna i uveren sam da će sve proći na najbolji način", dodaje Denis Vladimirovič Fjodorov, generalni direktor kompanije Gazprom energoholding.

Ove godine beležava se decenija od kako je Gasprom njeft u Srbiji. Za to vreme realizovano je više projekata vrednih oko 3 milijarde evra istakao je Kiril Tjurdenjev generalni direktor NIS-a.

"Ovo je trenutno jedna od najvažnijih investicija u oblasti energetike u Srbiji .Nabavkom glavne opreme za TE-TO postrojenje ispoštovali smo utvrđene rokove i nadam se da ćemo do sledeće jeseni uspešno pustiti u rad elektranu", kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Pored novih radnih mesta za građane Pančeva ova investicija ima i ekološki značaj.

"Kroz taj proces rada obezbeđuje se potrebna para pogone Rafinerije i Petrohemije i konačno će iz upotrebe da se izbaci mazut što će imati pozitivne efekte na stanje životne sredine", kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Gradnja energetskog postrojenja TE-TO Pančevo kapaciteta 200 megavata počela je u martu 2019. a planirano je da se završi u poslednjem kvartalu sledeće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Investicija od 180 miliona evra: Isporučena glavna oprema za TE-TO Pančevo

Izvor: B92, 12.Dec.2019

Pančevo -- Isporučena je glavna oprema na gradilište Termoelektrane-toplane Pančevo, čime su stvoreni uslovi da ova investicija bude završena do jeseni sledeće godine...Postavljanjem generatora parne turbine na konstrukciju TE-TO Pančevo obeležen je završetak isporuke glavne opreme za ovo gradilište...Investicija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.