Iranski tankeri plove ka Venecueli koja ih željno iščekuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 08:21

Iranski tankeri plove ka Venecueli koja ih željno iščekuje

Pet iranskih tankera sa 1,5 miliona barela nafte plovi ka Venecueli gde će ih dočekati ratna mornarica te zemlje kako bi sprečila eventualni pokušaj SAD da ih zaustavi.

Tankeri koji su početkom maja prošli kroz Suecki kanal trebalo bi da stignu na odredište narednih dana sa preko potrebnom naftom za Venecuelu.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino rekao je da će ih vojska dočekati u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni koja se prostire 370 kilometara od njene obale, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javlja Rojters.

"Kad uđu u našu ekonomsku zonu, pratiće ih brodovi i avioni vojske Venecuele da ih pozdrave i zahvale iranskom narodu na saradnji i solidarnosti", rekao je Padrino.

Opozicioni lider Huan Gvaido tvrdi da su venecuelanski zvaničnici platili naftu Iranu "krvavim zlatom" iz neformalnih rudnika u džunglama na jugu zemlje u kojima je bilo masivnih zločina kriminalnih bandi koje se bore za teritoriju.

SAD, koje su uvele sankcije Venecueli i Iranu navodno razmatraju korake kako sprečile isporuku, prenosi BBC.

Stalni predstavnik Venecuele pri UN Samjuel Monkada istakao je nedavno da su tankeri "civilni brodovi koji nose vitalnu robu za narod" i da dolaze "iz zemlje koja legalno trguje" sa Venecuelom.

"Zabrana da ovakvi brodovi stignu u naše luke usred pandemije predstavlja zločin protiv čovečnosti", rekao je Monkada u Savetu bezbednosti UN.

Iran je takođe upozorio da će snažno odgovoriti ako tankeri budu blokirani.

Za to vreme brodovi američke mornarice i obalske straže patroliraju Karipskim morem u misiji presretanja ilegalnog krijumčarenja narkotika.

Američki zvaničnici osim toga što su izrazili negodovanje zbog iranske isporuke nafte Venecueli, nisu objavili eventualne planove za zaustavljanje iranskih tankera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.