I dalje na snazi narandžasti meteo-alarm, postepena stabilizacija od vikenda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2024, 01:20

I dalje na snazi narandžasti meteo-alarm, postepena stabilizacija od vikenda

Narandžasti meteo-alarm ostaje na snazi i danas, odnosno upozorenje na grmljavinske nepogode praćene gradom i olujnim vetrom, uz količinu padavina lokalno od 20 do 40 litara po kvadratnom metru, za kratko vreme, izjavio je danas meteorolog Slobodan Sovilj i naglasio da se od vikenda očekuje postepena, ali ne i potpuna stabilizacija vremena.

Grmljavinski razvoji već su počeli širom centralne i južne Srbije i intenziviraju se, naročito u okolini Kragujevca, Čačka, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na području između Smedereva i Smederevske Palanke, rekao je Sovilj za Tanjug. Jaki grmljavinski razvoj osmatra se, kako je naglasio, već između Padinske Skele i Opova, i na tom području uz pljuskove i grmljavinu već ima uslova i za pojavu sugradice ili sitnog grada.

U daljem toku popodneva grmljavinski razvoj će se intenzivirati, naveo je Sovilj i podsetio da će građani na sajtu RHZ Srbije iz sata u sata biti izdavana hitna upozorenja na vremenske nepogode. Danas je, dodao je, generalno manja verovatnoća za nepogode na severozapadu zemlje odnosno u Bačkoj gde će one biti znatno ređa pojava u odnosu na jučerašnji dan.

Naglasio da je da u svim ostalim krajevima Srbije ostaje na snazi narandžanski meteoalarm.

"Za razliku od jučerašnjeg dana padavine će se produžiti večeras i u toku noći naročito na području istočne Srbije, Pomoravlja, Južnog Banata i Jugoistočne Srbije i na tom području i u toku naredne noći treba računati na lokalno obilniju kišu i pljuskove sa količinom padavina od 20 do 40 litara po kvadratnom metru za 12 časova", kazao je on.

Na pitanje da li će biti i olujnih udara vetra kaže da ih svakako možemo očekivati pri pojedinim jačim grmljavinskim razvojima.

"Verovatnoća i za vetar i za grad je nešto veća u južnoj polovini Srbije, u krajevima zapadnog Pomoravlja ili južnih delova Šumadije pa ka jugu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, danas ne očekuje tako krupna zrna grada koja su juče osmotrena u delovima zapadne i jugozapadne Srbije.

"Videli smo da je njihov prečnik bio i veći od pet centimetara pri superćelijskim razvojima u toku jučerašnjih dana", naveo je Sovilj.

Dodao je da se posebna pripravnost u ovom trenutku izdaje za bujične vodotoke.

"S obzirom da je situacija u brdsko-planinskom delu zemlje najkritičnija pri ovako obilnim, naglim naletima pljuskova, kada za kratko vreme potoci ne mogu da prime veliku količinu vode i javljaju se problemi kakve smo videli jučer na području Novog Pazara", naveo je on i dodao da na većim rekama nema problema. Sovilj je naglasio da nam za dane vikenda praktično u većem delu zemlje sledi suvo vreme.

"Pljuskovi će biti aktivni još u petak, međutim i njihova čestina i njihov intenzitet i rasprostranjenost će polako početi da se smanjuje", kazao je on.

Zatim u subotu i nedelju pljuskove očekujemo još na krajnjem jugozapadu Srbije. U većini krajeva neće biti padavina dok u košavskom području treba računati na umeren povremeno jakjugoistočni vetar, naročito u nedelju, kazao je meteorlog.

"Sledeća sedmica, iako će biti u znaku povremenih i kratkotrajnih pljuskova, će biti ipak manje nestabilna u odnosu na sadašnji period", naveo je on i dodao da u ponedeljak ne treba očekivati padavine, utorak, ponovo kratkotrajni pljuskovi u većini krajeva, ali i manjeg intenziteta u odnosu danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVO UPOZORENJE RHMZ! Oluja je sinoć poharala Srbiju, evo kakvo će vreme biti danas: Upaljen meteoalarm, očekuju se PLJUSKOVI I GRMLJAVINA

Izvor: Blic, 22.Maj.2024

U Srbiji se danas očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali nestabilno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će u drugom delu dana lokalno biti i izraženiji uz grad i količinu padavina od 20 do 40 mm, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Nastavak na Blic...

Oblačno, mestimično sa kišom, najviša temperatura do 25 stepeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2024, 00:48

U Srbiji se danas očekuje umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, koji će u istočnoj polovini zemlje biti izraženiji, sa količinom padavina od 20 do 40 mm uz lokalnu pojavu grada...Vetar slab do umeren severozapadni. Jutarnja temperatura od 10 do 16 stepeni,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.