Grenel na liturgiji u Hramu Svetog Save u Milvokiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2020, 05:23

Grenel na liturgiji u Hramu Svetog Save u Milvokiju

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je danas liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.

Grenelovu posetu hramu organizovala je inicijativa "Srbi za Trampa", kao i njegove jučerašnje susrete sa predstavnicima srpske zajednice iz dve savezne države - Viskonsin i Ilinois, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje je Srpskoj zajednici preneo i poruku predsednika Donalda Trampa.

Predstavnica Srbi za Trampa 2020 Olga Ravasi za Tanjug kaže da je "za danas bila predviđena samo poseta crkvi, čime je, krunisan uspešan vikend sa Ambasadorom Grenelom".

Podsetila je da je sastanak sa srpskom zajednicom bio predviđen nakon liturgije, ali da je zbog jako fluidnog rasporeda održan juče.

"I predsednik Tramp je juče došao u Viskonsin i ide se dalje, privatni zajednički sastanci su održani u petak, a najvažniji sa istaknutim predstavnicima zajednice u subotu", rekla je ona.

Grenel je inače tokom jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima srpske zajednice u "srpskoj kući" preneo Trampove reći da je sporazum iz Vašingtona bio težak i da su uzbuđeni zbog njegove primene, ali i mišljenje da politika oko Kosova Trampovog protivkandidata na izborima 3. novembra Džoa Bajdena, neće ići u željenom pravcu.

"Znamo tačno gde će Bajdenova administracija ići to je pravac koji ne želimo", rekao je Grenel i dodao da je Bela kuća ponosna što je dve strane dovela za sto da pričaju o ekonomiji, upravo onome što Tramp zna najbolje.

Podsetio je na poziv predsednika Srbije Aleksandar Vučić upućen Trampu da poseti Beograd i da je Tramp odgovorio da će ići kao predsednik, kada ponovo pobedi.

"On je da sada radio za vas, i sada je vreme da radite za njega", poručio je Grenel i pozvao američke Srbe da glasaju, jer kako je rekao "vi možete napraviti razliku".

Tokom privatnih sastanaka sa predstavnicima srpsko-američke zajednice iz Čikaga i Milvokija, Grenela i srpske zajednice bilo je reči i o planovima za budućnost, kao i vitalnim pitanjima koja se tiču Srbije, srpskog naroda i srpskog rasejanja.

Hram SPC koji danas posetio Grenel među najlepšim je u čitavoj srpskoj dijaspori, izgrađen je 1956. godine u srpsko-vizantijskom stilu, unutrašnjost mu je prekrivena mozaicima, rađenim 35 godina, vrednim više od tri miliona dolara. Mediji su ih svrstali među najopsežnije u SAD.

Starešina hrama otac Dragan Veleušić rekao je za Tanjug da su počastvovani Grenelovim dolaskom i što se sastao sa predstavnicima 'američkih' Srba, baš u glavnom i najvećem gradu Viskonsina u kome je srpska zajednica najbrojnija, u okviru predizborne kampanje kojoj je juče prisustvovao i predsednik SAD Donald Tramp.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.