Grad nije iskoristio 73,4 miliona evra iz pokrajine

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad nije iskoristio 73,4 miliona evra iz pokrajine

Finansiranje čak 53 od 99 projekata, za koje je prethodna gradska vlast zatražila novac iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, dovedeno je u pitanje jer ni posle više od devet meseci za njih nije prikupljena potrebna dokumentacija. Među njima su i gradnja centralne kuhinje za Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo", otvaranje veletržnice, obnova javne rasvete u gradu ili radovi na revitalizaciji Petrovaradinske tvrđave.

- Odabrali smo u 2007. i 2008. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 99 projekata u vrednosti od 5.578.272.200,76 dinara sa područja Novog Sada, ali više od polovine uopšte se ne realizuje. Glavni razlog za to je što nema potrebne dokumentacije, čak ni najosnovnije. Prethodnoj gradskoj vlasti smo izašli u susret i prihvaćen je veliki broj projekata bez potpune dokumentacije, uz napomenu da imaju nekoliko meseci da taj uslov ispune, ali oni ništa nisu uradili - kaže Momčilo Milović, direktor Fonda za kapitalna ulaganja.

On nije mogao da precizira o kojim se sve projektima radi, ali je naveo kao primer izgradnje centralne kuhinje za novosadske vrtiće.

- Iako smo im odobrili 120 miliona dinara za prvu fazu radova, prethodna vlast nije uopšte odredila ni lokaciju za izgradnju tog objekata. Sada sam čuo da se nešto radi na tome, ali ti radovi su mogli odavno da počnu da je sve bilo pripremljeno - navodi Milović.

Slična situacija je i sa 80 miliona dinara određenih za gradnju veletržnice, za rekonstrukciju javnog osvetljenja odobreno je 160 miliona, a za radove na Tvrđavi 40 miliona dinara. Fond je za kupovinu vozila vatrogascima izdvojio 20 miliona dinara, ali se tu čeka na okončanje procedure u MUP-u.

Milović kaže da novac za 53 projekta nije izgubljen i da su gradske vlasti na potezu. Kako bi novac ipak bio iskorišćen, u Gradskoj kući su odlučili da u dogovoru sa Fondom prikupe potrebne papire, odnosno novac prenesu na realizaciju drugih, novih projekata.

- Na gradonačelniku i gradu je da nas obaveste da li su od nekog projekta su odustali ili ne. Čekamo da nam se pošalje potrebna dokumentaciju ili da napravimo dogovor gde bi se ta sredstva prebacila - zaključuje direktor Fonda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.