Gojkovićeva: Parlamentu predstoji rasprava o smanjenju izbornog cnezusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2020, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva: Parlamentu predstoji rasprava o smanjenju izbornog cnezusa

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas u Briselu da parlamentu predstoji rasprava o smanjenju izbornog cenzusa sa dosadašnjih pet na tri odsto i da se tim rešenjem značajno unapređuje reprezentativnost parlamenta i daje snažan dodatni impuls evropskoj vrednosti pluralizma. Ona je na samitu predsednika parlamenata zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta (EP) ukazala da to rešenje pruža i mogućnost da širi spektar različitih političkih ideja i pogleda bude zastupljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u najvišem zakonodavnom telu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

"Reč je i o važnoj liberalizaciji pravila, koja doprinosi razvitku političkog života unutar institucija i predstavlja važno ulaganje u budućnost demokratije", navela je Gojković i zahvalila EP na angažmanu u međustranačkom dijalogu, koji je doprineo unapređenju izbornog procesa i u debatu uključio veliki broj političkih subjekata.

Govoreći o regionu, Maja Gojković je istakla je da je od suštinskog značaja jasna perspektiva budućnosti evropskih integracija i da EU mora da se još jednom potvrdi kao zajednica vrednosti kroz proces proširenja i jačanje demokratskih institucija.

Srbija ostaje opredeljena za članstvo u EU i u potpunosti podržava politiku proširenja, rekla je Maja Gojković i dodala da Srbija očekuje da Evropski savet, a potom i Samit EU-zapadni Balkan u Zagrebu i Konferencija o budućnosti EU donesu pozitivan iskorak, kao i da je posebno važno da se to ogleda i u novom budžetskom ciklusa EU za 2021-2027.

Prema njenim rečima, važno je da se definiše vremenski okvir i jasna metodologija budućih pregovora, kao i da to mora da dovede do unapređenja kvaliteta pregovora sa EU i otkloni neizvesnost za sve koji se nalaze u tom procesu.

Maja Gojković je istakla značaj regionalne saradnje pod okriljem EU u okviru Berlinskog procesa i napomenula značaj CEFTA sporazuma, pozivajući sve potpisnice CEFTE da bezuslovno i u punom obimu, poštuju i primenjuju ono što su potpisale.

Kako je saopšteno, na samitu je usvojena Zajednička deklaracija, u kojoj se potvrđuje ključna uloga parlamenata u promovisanju reformske agende EU i ispunjavanju evropskih aspiracija naroda zapadnog Balkana.

Poziva se Evropski savet da nastavi da podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana na osnovu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje i pošalje jasnu i pozitivnu političku poruku o otvaranju pristupnih pregovora i odobravanju statusa kandidata.

U deklaraciji se navodi da bi Samit u Zagrebu trebalo da ima suštinsku ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja i davanju novog, delotvornog podsticaja tom procesu kroz konkretne zaključke koji bi dodatno približili region EU i osigurali održivost evropske perspektive zapadnog Balkana.

Samit predsednika parlamenata održava se pod pokroviteljstvom predsednika Evropskog parlamenta Davida Marije Saosolija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković danas na Samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta

Izvor: B92, 28.Jan.2020

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvovaće danas na Samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta u Briselu...Predsednici parlamenata debatovaće o jačanju parlamentarne dimenzije procesa proširenja i osnaživanje parlamenata u regionu, najavljeno je iz srpskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.