28. januar  2020. 01.30  →  19.07 | Izvor: Fonet, Tanjug,RTV

Gojkovićeva: Parlamentu predstoji rasprava o smanjenju izbornog cnezusa

BRISEL -

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas u Briselu da parlamentu predstoji rasprava o smanjenju izbornog cenzusa sa dosadašnjih pet na tri odsto i da se tim rešenjem značajno unapređuje reprezentativnost parlamenta i daje snažan dodatni impuls evropskoj vrednosti pluralizma. Ona je na samitu predsednika parlamenata zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta (EP) ukazala da to rešenje pruža i mogućnost da širi spektar različitih političkih ideja i pogleda bude zastupljen u najvišem zakonodavnom telu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

 

"Reč je i o važnoj liberalizaciji pravila, koja doprinosi razvitku političkog života unutar institucija i predstavlja važno ulaganje u budućnost demokratije", navela je Gojković i zahvalila EP na angažmanu u međustranačkom dijalogu, koji je doprineo unapređenju izbornog procesa i u debatu uključio veliki broj političkih subjekata.

Govoreći o regionu, Maja Gojković je istakla je da je od suštinskog značaja jasna perspektiva budućnosti evropskih integracija i da EU mora da se još jednom potvrdi kao zajednica vrednosti kroz proces proširenja i jačanje demokratskih institucija.

Srbija ostaje opredeljena za članstvo u EU i u potpunosti podržava politiku proširenja, rekla je Maja Gojković i dodala da Srbija očekuje da Evropski savet, a potom i Samit EU-zapadni Balkan u Zagrebu i Konferencija o budućnosti EU donesu pozitivan iskorak, kao i da je posebno važno da se to ogleda i u novom budžetskom ciklusa EU za 2021-2027.

Prema njenim rečima, važno je da se definiše vremenski okvir i jasna metodologija budućih pregovora, kao i da to mora da dovede do unapređenja kvaliteta pregovora sa EU i otkloni neizvesnost za sve koji se nalaze u tom procesu.

Maja Gojković je istakla značaj regionalne saradnje pod okriljem EU u okviru Berlinskog procesa i napomenula značaj CEFTA sporazuma, pozivajući sve potpisnice CEFTE da bezuslovno i u punom obimu, poštuju i primenjuju ono što su potpisale.

Kako je saopšteno, na samitu je usvojena Zajednička deklaracija, u kojoj se potvrđuje ključna uloga parlamenata u promovisanju reformske agende EU i ispunjavanju evropskih aspiracija naroda zapadnog Balkana.

Poziva se Evropski savet da nastavi da podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana na osnovu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje i pošalje jasnu i pozitivnu političku poruku o otvaranju pristupnih pregovora i odobravanju statusa kandidata.

U deklaraciji se navodi da bi Samit u Zagrebu trebalo da ima suštinsku ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja i davanju novog, delotvornog podsticaja tom procesu kroz konkretne zaključke koji bi dodatno približili region EU i osigurali održivost evropske perspektive zapadnog Balkana.

Samit predsednika parlamenata održava se pod pokroviteljstvom predsednika Evropskog parlamenta Davida Marije Saosolija.

Parlamenti EU i ZB podržali nastavak proširenja Unije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković kaže da je sa samita predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana koji je održava u Briselu poslata poruka podrške nastavku politike proširenja Unije kao procesa važnog za stabilnost i razvoj regiona.

Predsednica Skupštine učestvuje na samitu u Briselu koji je inicirao predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, a kome prisustvuju svi predsednici parlamenta iz zemlja Zapadnog Balkana kao i predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković, ispred zemlje koja trenutno predsedava EU.

Osnovna tema samita je nastavak politike proširenja i uloga parlamenata u promovisanju reformske agende EU i ispunjavanju evropskih aspiracija naroda Zapadnog Balkana.

"Očekujemo da Evropski savet, a potom i Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, kao i Konferencija o budućnosti EU donesu pozitivan iskorak. Posebno je važno da se to ogleda i u novom budžetskom ciklusa EU za 2021-2027", poručila je Gojković.

Ona je ocenila da Srbija spada u grupu zemlja koje su najviše napredovale u procesu evrointegracija.

Gojković je navela da je Srbija, nezavisno od procesa proširenja, posvećena evropskim vrednostima i da reforme koje sprovodi na putu ka EU ostvaruje u interesu svih građana Srbije.

Ona je u Briselu naglasila da je važno da se definiše vremenski okvir i jasna metodologija budućih pregovora za članstvo u EU, kao i da to mora da dovede do unapređenja kvaliteta pregovora sa EU i otkloni neizvesnost za sve koji se nalaze u ovom procesu.

"Predsednik Evropskog parlamenta izrazio je uverenje da Evropa neće posustati pred skepticizmom proširenja ka zemljama koje jesu kandidati ili će to tek postati", rekla je Gojković.

Na samitu Evropskog parlamenta i predsednika parlamenata Zapadnog Balkana usvojena je Deklaracija kojom svu svi prisutni potvrdili da je punopravno članstvo u EU "zajednički spoljnopolitički cilj" i da očekuju nastavak politike proširenja kao jedne od "najvećih vrednosti" EU.

U Zajedničkoj deklaraciji se navodi i da bi Samit u Zagrebu trebalo da ima suštinsku ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja i davanju novog, delotvornog podsticaja ovom procesu kroz konkretne zaključke koji bi dodatno približili region Evropskoj uniji i osigurali održivost evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Gojković je u govoru u EP predstavila i šta je sve urađeno na unapređenju skupštinskih procedura u Srbiji, a istovremeno je zahvalila evropskim parlamentarcima na posredovanju u međustranačkom dijalogu.

"Uz sve ono što smo uradili uskoro očekujemo i raspravu o liberalizaciji našeg izbornog zakonodavstva što podrazumeva smanjenje cenzusa sa 5 na 3 procenta. Reč je o važnoj liberalizaciji pravila koja doprinosi razvoju političkog života unutar institucija i predstavlja važno ulaganje u budućnost demokratije", objašnjava Gojković.

Gojković je pomenula i značaj CEFTA sporazuma, koji je omogućio stvaranje zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi, a sve potpisnice CEFTE pozvala je da bezuslovno i u punom obimu, poštuju i primenjuju ono što su potpisale.

 

 

Tagovi