Gojković: Tijanin zakon biće usvojen sledeće nedelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2019, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Tijanin zakon biće usvojen sledeće nedelje

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će "Tijanin zakon", kojim se uvodi i doživotna kazna za ubice i silovatelje dece, biti usvojen sledeće nedelje, i ocenila da poslanici dela opozicije neučešćem u raspravi dovode u sumnju svoju brigu o deci i ženama koji su stradali na najmonstruozniji način.

"Njima je od toga preče da raspravljaju na ulicama. Ne znam kako će svojim biračima i građanima objasniti zašto nisu mogli da se izdignu iznad običnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politikanstva, uđu u salu, iznesu svoj stav i pokažu da je naš parlament jedinstven kad se donose ovako važne odluke i zakoni", rekla je Gojkovićeva za TV Pink.

Navodeći da poslanici dela opozicije neće učestovati u današnjoj raspravi, ona je istakla da se zakoni ne podržavaju "kod kuće", već učešćem u raspravi i glasanjem na sednici.

Predsednica parlamenta je istakla i da svi poslanici koji učestvuju u raspravi podržavaju donošenje zakona i da ne sumnja da će on biti usvojen sledeće nedelje, nakon rasprave o amandmanima.

"Oni koji ne učestvuju i ne dolaze na sednicu, stavili su znak pitanja pred sve građane koliko su se iskreno zalagali za prava deteta", istakla je Gojkovićeva i pozvala i članove Odbora za pravo deteta da uđu u salu i glasaju za zakon.

Ona je podsetila da je 160.000 građana svojim potpisima pokrenulo taj proces, posle kojeg su usledila stručna rasprava i javna slušanja, te podsetila da je i juče apelovala na sve poslaničke grupe da učestvuju u radu parlamenta i da zajednički doprinesu usvajanju dobrog zakona koji je u interesu svih građana u Srbiji.

"Postoje neke teme i sednice koje uđu u istoriju. Ovo će biti istorijska odluka da uvedemo doživotnu kaznu zatvora za kriminalce koji čine najteža krivična dela", rekla je Maja Gojković i istakla da je odluka da se učestvuje u radu sednice i glasa za zakon zapravo dug deci koja su stradala na najteži način.

Gojkovićeva je rekla i da samo deo opozicionih poslanika bojkotuje deo rada parlamenta, budući da dolaze na odbore, učestvuju u radu stalnih delegacija u inostranstvu, čak i podnose amandmane, ali ne ulaze u plenarnu salu.

"To su uglavnom oni koji su se svrstali uz (Dragana) Đilasa i (Vuka) Jeremića, koji i nemaju poslanike, jer nisu učestvovali u izborima za aktuelni saziv", istakla je Gojković.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o setu zakona koji se odnose na krivično zakonodavstvo, pre svega izmene i dopune Krivičnog zakonika, kao i izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

Vučić uradio veliku stvar

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića s patrijarhom Irinejem i vladikama bio je odličan potez i deo unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, izjavila je Gojković.

"Predsednik države je uradio veliku stvar", rekla je Gojkovićeva na TV Pink.

Ona je navela da se Vučić, na poziv patrijarha i vladika, obratio na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC), rekao s čime se suočava u donošenju određenih odluka po pitanju odnosa Beograda i Prištine, izneo svoje stavove, dok su ga vladike saslušale i iznele svoje mišljenje.

Predsednica parlamenta je navela da je to deo unutrašnjeg dijaloga o KiM koji je Vučić pokrenuo pre više od godinu dana sa određenim delovima srpskog društva.

"Oni koji nisu želeli da učestvuju u tom dijalogu jasno su to rekli. Čelnici određenih opozicionih stranaka su rekli da ne žele dijalog, a sad kritikuju sa bezbedne daljine i šatora u Beogradu", rekla je Gojkovićeva.

Komentarišući pojedine vesti o sastanku u Patrijaršiji, ona je rekla da je Srbija društvo koje su "zapatile" lažne vesti, objave i saznanja i da nije istina ništa od onoga što o tom susretu piše u pojedinim medijima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MARTINOVIĆ DELU OPOZICIJE: Gde ste sad u Skupštini za Tijanin zakon? Licemerni ste i brinete samo za sebe!

Izvor: Kurir, 15.Maj.2019

Tim dugo očekivanim zakonom uvodi se kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.