Generalni urbanistički plan Novog Sada podržao i mehanizam Zelena stolica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2022, 22:04

Generalni urbanistički plan Novog Sada podržao i mehanizam "Zelena stolica"

Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine podržao je i mehanizam "Zelena stolica", koju čini više od 60 nevladinih organizacija, a bave se pitanjem zaštite životne sredine. Kako su rekli na konferenciji za novinare održanoj u Dunavskom parku, novi GUP je model pogodan za sve građane, a usmeren je na povećanje zelenih površina. Uvedeni su i stroži kriterijumi po kojima indeks zagađenosti ne sme biti veći od 50 odsto.

U novom Generalnom urbanističkom planu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novog Sada do 2030. godine, planirano je mnogo elemenata koje su u vezi sa ekologijom i održivim razvojem grada i zato smatramo da je to dobar plan, rekao je član Ekološkog udruženja "Zeleni sad" Stefan Todorović. Kako je istakao, prednost novog plana razvoja grada je i u povećanju broja pešačkih i biciklističkih staza.

"U urbanističkom planu ima dosta zelenih površina i da se radi na ozelenjavanju javnih površina. Takođe, kada su u pitanju infrastrukturni delovi grada, imamo veliki broj saobraćajnica koje će služiti kao pešačke zone ili koje će biti upotrebljene kao biciklističke staze", kaže Todorović.

Kada je izgradnja mostova u pitanju, iz te organizacije kažu da je reč o novom pristupu izgradnji, koji će takođe povoljno uticati na životnu sredinu.

"Smanjenje zagađenja, smanjenje emitovanja izduvnih gasova i na kraju povezivanje ljudi što je i sam prioritet stvaranja tih mostova. Mostovi imaju održivi razvoj i neophodni su za funkcionisanje samog grada", dodaje Todorović.

Prema njegovim rečima, GUP donosi i novi model eko stanovanja, koji ima mogućnost održivog razvoja, korišćenjem obnovljivih izvora energije, što će povoljno uticati na biodiverzitet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.