Gaming opeNS otvoren u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaming opeNS otvoren u Novom Sadu

Prvi "Gaming opeNS" u Novom Sadu otvoren je sinoć na četiri lokacije u širem centru grada. Turnirom u Devetom dobu, koje je organizovalo udruženje "Piropteriks", u Omladinskom klubu OPENS i predavanjem o video igrama koje je održao Eipix Academy, počelo je uzbudljivo veče u svetu društvenih i elektronskih igara.

Osnovna ideja Gaming OpeNSa jeste da se u jednom vikendu, čitava "gaming" industrija i sve što je prati, otvori ka široj javnosti. Stoga je Festival i okupio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grupu mladih ljudi koji se najprofesionalnije bave različitim podžanrovima gejminga u gradu – od board igara, preko elektronskih do samih kreatora igrara.

"Novi Sad je grad sa najrazvijenijom subkulturom igrača i ljubitelja društvenih i elektronskih igara u Srbiji, a da to nije poznato široj zajednici. Zato je čitav koncept Gaming OpeNS-a zamišljen tako da Udruženja i igrački klubovi tokom dana Otvorenih vrata organizuju turnire, tribine, i ture sa vodičima za sve Novosađane – svojevrsna verzija već popularne Noći muzeja. I, sudeći po reakciji Novosađana, koji su uprkos snegu i hladnoći u velikom broju obilazili sve lokacije, ideja nam je bila dobra", kažu organizatori.

Glavni događaji podrazumevaju turnire, edukativna predavanja i prezentacije igara na različitim lokacijama, od kojih izdvajamo – klub društvenih igara "Gaming centar", odnosno e-sports klub "LvLUp".

U klubu društvenih igara „Gaming centar", koji je i lokacija najotvorenija za čitavu porodicu, ogledala se suština čitavog festivala. Čitave porodice smenjivale su za stolovima isprobavajući najnovije svetske igre.

"Nisam ni znala koliko su daleko otišle društvene igre od recimo monopola. Mislim da ćemo i dalje dolaziti ovde, možda čak i bez dece", kaže Ljiljana Mandić koja je sa decom obišla festival.

Sličan koncept bio je zamišljen i na drugoj lokaciji, e-sports klubu „LvLUp", gde su organizovani i turniri sa primamljivim nagradnim fondom, koji obezbeđuje dolazak profesionalnih igrača iz drugih gradova.

"Nisam baš očekivao da ću pobediti. Zapravo smo došli da se zabavimo i u tome smo i uspeli, a nagrada je samo super bonus", kaže Marko Lazić, pobednik u "Mortal kombat" turniru u klubu "LvLUp".

Festival se nastavlja i danas, uz primamljiv find nagrada za najsretnije posetioce, a ulaz je besplatan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.