Gagarinov let u svemir predstavljen novosadskim đacima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2021, 19:32

Gagarinov let u svemir predstavljen novosadskim đacima

Svaki datum ima određeni značaj i budi uspomene, a među njima se ističe i 12. april, dan kada je pre 60 godina čovek odleteo u kosmos. To je bio Jurij Gagarin, a sa jubilejom šest decenija, poklapa se i početak rada novosadske škole "Jovan Popović". Uz tu podudarnost, nadovezuje se i nit zajedništva između srpskog i ruskog naroda kroz udruženja, koja su aktivna u svim sferama kulturnog života.

Škola "Jovan Popović" ubraja se među uglednije škole, ne samo u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sadu, a jubilej postojanja s ponosom dele i sa istorijskim datumom od pre šest decenija. To je let ruskog pilota i kosmonauta Jurija Gagarina u svemir, koji je za 108 minuta obišao Zemlju, vozeći se u letelici prosečnom brzinom od 27.000 kilometara na sat.

"Došli smo u školu "Jovan Popović" da deci približimo današnji dan kada je poleteo Jurij Gagarin i šta svet danas zna o svemiru", kaže Petar Vukomanović, astronom amater

Uspesi učenika škole "Jovan Popović" rezultat su, između ostalog, i uspešne saradnje sa kompanijama, kao što je Naftna industrija Srbije. Jedan u nizu projekata jeste "Zajednici zajedno", koji je obuhvatio i pomoć u vidu donacije od 15 kompjutera.

"Mi ovaj dan obeležavamo rusko srpskim prijateljstvom, pogotovo što se ovoj manifestaciji pridružuje društveno odgovorna kompanija NIS, koja sa nama sarađuje preko sedam godina", kaže Goran Stevanović, direktor Osnovne škole "Jovan Popović", Novi Sad.

"Grad Novi Sad kao što je Jurij Gagarin pre 60 god činio nemogućim, mi želimo da popravimo stvari koje se nekada čine nemogućim tako da ćemo nastaviti da ulažemo u ovu kao i druge škole", kaže Dina Vučinić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje u Novom Sadu.

U skladu sa epidemijskim merama, održan je prigodan program u školi koja je iznedrila brojne, ugledne Novosađane. Nastava u školi "Jovan Popović" organizuje se u dve zgrade, staroj u ulici Ilije Đuričića za učenike prvog i drugog razreda, dok se nastava od III do VIII razreda pohađa u Ravaničkoj ulici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.