Prošlo je šest decenija od istorijskog leta Gagarina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2021, 10:28

Prošlo je šest decenija od istorijskog leta Gagarina

Danas se navršava 60 godina od kada je u svemir odleteo sovjetski kosmonaut Juri Gagarin i bio prvi čovek u istoriji koji je to učinio.

U Rusiji se planiraju brojne manifestacije kojima će biti obeleženo šest decenija od prvog svemirskog leta sa ljudskom posadom.

Mediji prenose da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da otputuje u Engels, grad na jugu zemlje, gde je skulptura posvećena Gagarinu i nalazi se na mestu njegovog sletanja.

Portarol zvaničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kremlja Dmitrij Peskov je u petak izjavio da je godišnjica svemirskog leta "dan nacionalnog ponosa" za Rusiju.

Na današnji dan 1961. godine, 28. godišnji sovjetski pilot i kosmonaut Jurij Gagarin, u svemirskoj kapsuli "vostok 1", poleteo je sa kosmodroma u Bajkonuru i postao prvi čovek koji je iz svemira gledao Zemlju.

Kretao se brzinom od 27.500 kilometara na sat. Gagarin je obleteo jedan krug oko Zemlje za sat i 48 minuta.

"Vostok 1" je sleteo u Saratovsku oblast, 110 kilometara južno od Volgograda. Gagarin se bez problema katapultirao na visini od sedam kilometara i padobranom bezbedno prizemljio.

Njegova sada zarđala kapsula "vostok" izložena je u moskovskom Muzeju kosmonautike, gde će sutra biti otvorena izložba posvećena Gagarinu, prenosi portal "Frans 24".

Posetiocima će biti prikazani dokumenti, fotografije i lične stvari Gagarina, od kojih neke potiču iz detinjstva i školskih godina.

"Ovo je verovatno jedino prezime koje svi znaju, od četvorogodišnjaka do ljudi starijih od 80 godina", rekao je Vjačeslav Klimentov, istoričar i zamenik direktora muzeja.

Gagarinov let ostaje izvor nacionalnog ponosa u Rusiji i simbol dominacije Sovjetskog saveza u svemiru tokom te ere.

Četiri godine pre Gagarina, Sovjetski savez je već postao prva zemlja koja je u orbitu poslala satelit nazvan "Sputnjik".

Šezdeset godina kasnije, Rusija nastavlja da često šalje svoje kosmonaute na Međunarodnu svemirsku stanicu, a u petak ruska letelica "Sojuz", slaveći godišnjicu leta Gagarina, uzletela je sa kosmodroma Bajkonur sa dvojicom Rusa i jednim američkim astronautom.

Gagarin je tragično poginuo 27. marta 1969. prilikom pada vojnog aviona tokom rutinskog lerta. Imao je 35 godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UPUTIO ČUVENU PORUKU "IDEMO!" Pre 60 godina Jurij Gagarin je postao prvi čovek u svemiru

Izvor: Blic, 12.Apr.2021

Rusija obeležava danas 60 godina od prvog čovekovog leta u svemir u istoriji, koji je obavio sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin i time označio početak ere istraživanja kosmosa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.