Evropa: Odloženo ukidanje epidemioloških mera u Britaniji, Najniži broj novoobolelih od avgusta u Austriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 08:25

Evropa: Odloženo ukidanje epidemioloških mera u Britaniji, Najniži broj novoobolelih od avgusta u Austriji

Ministri u vladi Velike Britanije potpisali su predlog o odlaganju ukidanja svih epidemioloških mera od 21. juna, a dobro obavešteni izvori u vladi najavljuju da će aktivne mere ostati na snazi još najmanje četiri nedelje posle tog datuma.

BBC u jutrošnjem izveštaju prenosi da će noćni klubovi biti zatvoreni do daljeg, kao i da će građani biti podsticani da nastave da rade od kuće kada god je to moguće, a očekuje se da će premijer Boris Džonson kasnije tokom dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lično potvrditi ovu odluku vlade.

Vlada će potom podneti predlog parlamentu na glasanje, gde se očekuje ozbiljno protivljenje britanskih konzervativaca, iako je značajan deo britanske stručne javnosti uputio apel da se odloži ukidanje mera kako bi se što veći broj građana vakcinisao i drugom dozom vakcine.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je da će odluka da se odloži ukidanje svih restriktivnih mera zavisiti od toga da li je odnos između broja novozaraženih i broja hopspitalozivanih pogoršan.

U međuvremenu, broj novih slučajeva inficiranih tzv. delta sojem korona virusa u Velikoj Britaniji je u porastu.

U Sankt Peterburgu pooštrene epidemiološke mere

Zbog širenja korona virusa, vlasti u Sankt Petersburgu pooštrile su epidemiološke mere i zabranile sva javna okupljanja više od 3.000 ljudi.

Bioskopske sale moći će da budu do pola popunjene posetiocima, umesto 75 odsto kapaciteta kako je bilo do sada, prenosi TASS.

"Ove godine neće se održavati tradicionalne maturske i diplomske proslave", potvrdile su gradske vlasti Sankt Petersburga.

Najavile su i pojačane mere opreza od 17. juna u zonama za navijače koji prate Evropski šampionat u fudbalu, u koje spada i zabrana dostave hrane.

Austrija: Najniži broj novoobolelih od avgusta

U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovano 112 novozaraženih korona virusom, što je najmanji broj od avgusta prošle godine.

Poslednji put je 10.avgusta bilo manje novožaraženih.

U prošli ponedeljak bilo je još 279 novozaraženih.

I broj umrlih zaraženih korona virusom je veoma nizak i od juče je preminula samo jedna osoba.

Delta soj utvrđen i u Beču

Nakon više mesta u Donjoj Austriji, delta soj korona virusa, to jest indijska mutacija, utvrđena je sada i u Beču.

Značajnije infektivniji soj potvrđen je kod 12 slučaja, saopštio je pokrajinski krizni štab.

Ukazano je da se radi pretežno o povratnicima sa putovanja, koji su već izlečeni.

Međutim, Andreas Huber iz Kriznog štaba rekao je da trenutno ima 19 aktivna slučaja za koje se sumnja da se radi o delta soju.

Sekvenciranje ovih 19 uzoraka je u toku, a prema Huberu, do sada se pokazalo da je u 40 odsto slučaja potvrđen delta soj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Velika Britanija odlaže ukidanje lokdauna

Izvor: Beta, 14.Jun.2021

Britanski zvaničnici potpisali su odluku o odlaganju ograničenja uvedenih usled epidemije korona virusa za posle 21. juna.Vladini izvori rekli su za Bi-Bi-Si (BBC) da će najnovija pravila ostati na snazi još četiri nedelje nakon ovog datuma.To znači da će noćni klubovi ostati zatvoreni i zaposleni...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.