Evropa: Italija ipak uvodi policijski čas, u Rusiji 19.000 obolelih, najviše do sada, crni rekordi u Mađarskoj i Poljskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2020, 09:39

Evropa: Italija ipak uvodi policijski čas, u Rusiji 19.000 obolelih, najviše do sada, crni rekordi u Mađarskoj i Poljskoj

Italijanski premijer Đuzepe Konte potpisao je dekret o uvođenju policijskog časa koji će stupiti na snagu u četvrtak u 22 sata, a cilj novih mera je da se suzbije skok krivulje i zaustavi porast infekcija koronavirusom, objavio je danas portal RAI ( RAI News ).

Dekret će do kraja dana biti objavljen u Službenom glasniku, policijski čas važiće na nivou cele države od 22 sata do pet ujutro i ostaće na snazi do 3. decembra, a prate ga i druge restriktivne mere, poput zatvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trgovačkih centara u vreme vikenda vikenda. Tokom policijskog časa iz kuća i stanova može se izlaziti samo radi posla ili zdravstvenih razloga.

Srednje škole prelaze na onlajn nastavu, zatvaraju se muzeji, a vozila javnog saobraćaja moći će da prime samo 50 odsto ukupno predviđenog kapaciteta putnika.

Novim dekretom 20 talijanskih regija biće, zavisno od epidemiološke situacije, podeljeno u tri zone“ zelenu, naranđastu i crvenu, a svaka boja će predstavljati stepen restriktivnih mera koje su na snazi.

Ministarstvo zdravstva regije će klasifikovati primenjujući 21 epidemiološki parametar, poput stepena zaraženosti ili pritiska na bolničke kapacitete i jedinice intenzivne nege.

Italija je na početku pandemije bila prva evropska zemlja koja je teško pogođena širenjem zaraze, a prema podacima sa sajta worldometrs zaključno jučerašnjim presekom, do sada je registrovala 759.829 obolelih i 39.412 umrlih.

Po broju žrtava kovida 19 Italija je na 6. mestu u svetu, a po ukupnom broju zaraženih na 12. mestu.

Više od 4.000 novoobolelih u Bugarskoj

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 4.041 slučajeva korona virusa, što je najviše obolelih u jednom danu od početka pandemije, saopštile su danas zdravstvene vlasti te zemlje.

U istom periodu preminule su 63 osobe, što je takođe novi rekord u broju smrtnih slučajeva, prenosi portal Sofija gloub. Na bolničkom lečenju je 2.922 osoba, od čega 210 na intenzivnoj nezi, a kako se navodi, zdravstveni sistem je ozbiljno ugrožen.

Trenutno, aktivno je 37.581 slučajeva. Najviše obolelih je u prestonici Sofiji.

U Češkoj potvrđeno novih 12.088 slučajeva virusa

U Češkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 12.088 slučajeva korona virusa, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U istom periodu nije preminula nijedna osoba, tako daje broj žrtava virusa ostao na 3.913, prenosi Rojters.

Od početka pandemije, u toj zemlji sa 10,7 miliona stanovnika, od korona virusa obolelo je 362.985 osoba.

U Rusiji obolelo više od 19.000, najviše do sada

U Rusiji je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 19.788 slučajeva korona virusa, što je najviše obolelih u jednom danu od početka pandemije.

Zabeleženo je i 389 smrtnih slučajeva, šrto je takođe najveći broj do sada, prenosi Tass.

Od početka pandemije u Rusiji je obolelo 1.693.454, a preminulo je 29.217 osoba.

Poljska: Pooštravaju se mere kako bi se izbeglo zatvaranje

Poljska će danas saopštiti da pojačava restriktivne mere kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, rekao je Mihal Dvorčuk, šef osoblja premijera Mateuša Moravjeckog.

Poljska prolazi kroz najteži talas korona virusa, pošto je u subotu registrovan rekordan broj novozaraženih, 21.897, a bolnice ostaju bez slobodnih kreveta, respiratora, kiseonika i lekova, javio je Rojters.

"Situacija je veoma ozbiljna i danas će premijer Moravjecki objaviti nove restriktivne mere. Ta odluka će ograničiti naše funkcionisanje i socijalne kontakte. Trudimo se da izbegnemo totalno zatvaranje zemlje", rekao je Dvorčuk za radio Siodma9 , preneo je Rojters.

Poljska je već zatvorila kafiće i restorane, ograničila broj ljudi u bazenima i savetovala starije osobe da ostanu kod kuće.

Rekordnih 24.692 novih slučajeva i 373 mrtva

U Poljskoj je danas registrovano rekordnih 24.692 novih slučajeva korona virusa, a 373 osobe su umrle, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, javlja Rojters.

Kako navodi ministarstvo, kovid pacijenti popunili su 18.654 bolničkih ležaja, a njih 1625 je na ventilatorima.

Crni rekordi u Mađarskoj: Najviše obolelih i peminulih do sad

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata zabeležen još jedan "crni rekord" i po broju obolelih i po broju preminulih od korona virusa.

Potvrđeno je novih 4.219 slučajeva oboljevanja i 90 smrtnih slučajeva, prenosi portal Hangari tudej.

Trenutno je aktivno 67.693 slučajeva, od kojih je 4.871 na bolničkom lečenju, a 355 na respiratorima.

Od početka pandemije od korona virusa obolelo je 90.988, a preminulo 2.063 osoba.

Nad: Treba da bude dostupno oko 3.000 mesta za testiranje u Slovačkoj 

Ukupno 2.993 timova za testiranje i oko 3.000 mesta za testiranje trebalo bi da budu dostupni za drugi krug masovnog testiranja na korona virus koji će biti održan ovog vikenda, izjavio je danas slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

On je rekao da je cilj organizatora da se sačuva što više timova za testiranje u odnosu na prošli vikend, preneo je TASR.

"Vođe tih timova već su kontaktirale svoje članove i čini se da bi 85 odsto prvobitnih timova moglo biti sačuvano", rekao je slovački ministar odbrane.

U vezi sa pozivom lokalnih samouprava nacionalnoj vladi i vojsci da ne smeju napustiti određene zadatke, poput formiranja timova, kao što je bio slučaj u prvom krugu, Nad je rekao da regionalni lideri trenutno kontaktiraju gradonačelnike gradova i lidere sela.

Švajcarska: Broj slučajeva porastao za 10.073, 73 preminulih

Broj novozaraženih od korona virusa u Švajcarskoj porastao je za 10.072 za jedan dan, pokazuju danas objavljeni rezultati zdravstvenih vlasti te zemlje.

Ukupan broj slučajeva u Švajcarskoj i susednoj kneževini Lihtenštajn porastao je na 192.376, prenosi Rojters.

Umrlo je još 73 ljudi, čime je ukupan broj žrtava dostigao 2.275.

U Austriji po prvi put više od 6.000 novozaraženih

U Austriji je, po prvi put od početka epidemije korona virus, registrovano više od 6.000 nozaraženih u jednom danu.

U poslednja 24 sata u Austriji je registrovano 6.211 novi slučaj zaraze korona virusom. Do sada je najveći broj novozaraženih u jednom danu zabeležen 30.oktobra sa 5.627.

Građani Austrije poštuju policijski čas

Građani širom Austrije poštuju novo zaključavanje zbog korona virusa, kao i policijski čas, koji su uvedeni od utorka.

U Beču, kao i ostatku zemlje, noć od utorka na sredu protekla je bez kršenja policijskog časa.Inače, policijski čas i

mere "zaključavanja" na snazi su najmanje do kraja meseca.Dok je na ulicama mirno, situacija se zaoštrava u bolnicama.Tako je u pokrajini Forarlberg pokrenut plan za postepeno smanjenje broja operacija.

Ambulante su sada još samo otvorene za pacijente sa uputom.

Kao i u par proteklih dana Gornja Austrija je glavno žarište sa 1.510 novozaraženih, a onda sledi Tirol sa 1.143, Donja Austrija sa 880 i Beč sa 845.

Štajerska je prijavila 461 novozaraženog, Salcburg 437, Koruška 426, Forarlberg 306 i Burgenland 203. U Austriji trenutno ima 47.527 aktivno obolelih.

Pored velikog skoka novozaraženih zabrinjavajući je stalni rast hospitalizovanih kovid pacijenata. Trenutno se u austrijskim bolnicama nalazi 2.584 osoba obolelih od korona virusa, što je za 153 više nego u utorak.

Od tog broja 383 je na intenzivnoj nezi, za 17 više nego juče.

U poslednja 24 sata preminulo je 35 osoba, čime je porastao ukupan broj umrlih na 1.227.

Od početka epidemije 125.792 osobe pozitivno je u Austriji testirano na korona virus, a 77.036 je izlečeno.

Inače u protekla 24 sprovedeno je 29.433 testiranja.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio je još pre par nedelja da će se zdravstveni sistem Austrije naći pred problemom kada dnevni broj obolelih bude prešao brojku od 6.000.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober prognozirao je da bi krajem ove nedelje broj od 6.000 mogao biti probijen.

Zbog stalno rastućeg broja novoobolelih od utorka je na snazi drugo "zaključavanje“ uz policijski čas koji se primenjuje od 20 časova do šest sati ujutro.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.