EBRD podigla prognozu rasta Srbije BDP na 4,2 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD podigla prognozu rasta Srbije BDP na 4,2 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2018. godinu za 1,3 procentna poena, sa 2,9 odsto, iz maja, na 4,2 posto.

U najnovijem izveštaju objavljenom danas na sajtu ove finansijske institucije, EBRD je zadržao projekciju privrednog rasta Srbije za 2019. godinu na ranijem nivou od 3,5 procenata.

U ažuriranom izveštaju pod nazivom "Regionalne ekonomske perspektive", u odeljku posvećenom Srbiji, EBRD navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je "posle skromnog rasta u 2017. godini (od skoro 2,0 odsto), privreda u prvoj polovini 2018. godine zabeležila ekspanziju od 4,9 odsto međugodišnje na krilima snažnije domaće tražnje, i prvenstveno većih investicija".

Zadržan je trend oporavka privatne potrošnje, dok je uvoz, s druge strane, nastavio da nadmašuje izvoz, dodaje se dalje.

EBRD konstatuje da su "fiskalni rezultati ostali snažni, budžet je u prvoj polovini godine i dalje bio u suficitu, a javni dug je opao (na oko 60 odsto BDP-a na kraju juna)".

Podseća takođe da je Srbija u julu potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom 30-mesečni nefinansijski aranžman, Instrument za koordinaciju politike (PCI), koji je fokusiran na fiskalne, strukturne i institucionalne reforme, kao i na politike monetarnog i finansijskog sektora, koje su sve ključne za održavanje trenutne visoke stope rasta.

"Očekuje se da će ekonomija ove godine porasti za 4,2 odsto, a da će usporiti na 3,5 odsto u 2019. godini. Brži rast treba da bude podržan daljim jačanjem potrošnje i investicija. Rizici po ove projekcije su uravnoteženi i uglavnom se odnose na sprovođenje reformi predviđenih PCI instrumentom MMF-a i dalji tempo rasta evrozone", navodi se u izveštaju EBRD-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD povećao prognozu: Rast BDP-a Srbije 4,2%

Izvor: B92, 01.Nov.2018

Beograd -- Evropska banka za obnovu i razvoj povećala je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2018. za 1,3 procentna poena, sa 2,9 odsto iz maja, na 4,2 odsto...U najnovijem izveštaju objavljenom danas na sajtu ove finansijske institucije, EBRD je zadržao projekciju privrednog rasta Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.