Državno prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu na aerodromu u Čeneju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2020, 19:40

Državno prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu na aerodromu u Čeneju

Otvoreno državno prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu na aerodromu u Čeneju, beleži drugi dan takmičenja, a za titulu prvaka do subote nadmeće se sedam takmičara iz cele Srbije. Oni, uz dobijene zadatke, preleću određene rute sa starta u Čeneju s ciljem da odu što dalje i da budu što brži, dok se pobednik proglašava u subotu, 18. jula.

Sa jedrilicama od 240 do 280 kilograma, može se razviti brzina kretanja najmanje oko 65 kilometara na sat pa do 200 km na sat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objašnjavaju takmičari. Kažu da imaju malo prilika za letenje, a takmičenje je neretko prilika da se više uživa u letenju.

"Ovog trenutka poleće jedrilica, vuče je naš avion ultra 175 i vodiće je do jedne visine, ovo su kritični trenuci kada on treba da pogodi sinhronizovano let jedrilice i let aviona", objašnjava Dragoljub Samardžić, predsednik Aero-kluba "Novi Sad".

Avion podiže jedrilicu na 600-700 metara nakon čega je oslobađa i ona postaje samostalna u letu sa ciljem da postigne zadatak dobijen pre leta.

Sava Ostojin je od 57. član Aero-kluba Novi Sad i u svojoj karijeri je, kako kaže, svačim leteo. Dok ga za jedriličarstvo vežu najlepše uspomene za koje tvrdi da su vrhunac umeća letenja, sada vrši dužnost rukovodioca letenja.

"Pa sam u vezi sa jedrilicama a i u vezi sa kontrolorima na Batajnici i sa avionima u preletu, tako da ih razdvajamo da ne bi slučajno došlo do nekog bližeg susreta", kaže Ostojin.

Da bi bilo još kvalifikovanih letača, aero-klub je osnovao i školu za jedrličare, čija obuka bi trebalo da počne za 20-ak dana. Do tada, čeka se na pobednika ovogodišnjeg takmičenja u jedriličarstvu kojeg će proglasiti u subotu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.