14. jul  2020. 19.38  | Izvor: RTV (Sanja Čavić)

Državno prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu na aerodromu u Čeneju

NOVI SAD -

Otvoreno državno prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu na aerodromu u Čeneju, beleži drugi dan takmičenja, a za titulu prvaka do subote nadmeće se sedam takmičara iz cele Srbije. Oni, uz dobijene zadatke, preleću određene rute sa starta u Čeneju s ciljem da odu što dalje i da budu što brži, dok se pobednik proglašava u subotu, 18. jula.

 

video icon

Sa jedrilicama od 240 do 280 kilograma, može se razviti brzina kretanja najmanje oko 65 kilometara na sat pa do 200 km na sat, objašnjavaju takmičari. Kažu da imaju malo prilika za letenje, a takmičenje je neretko prilika da se više uživa u letenju.

jedrilica

"Ovog trenutka poleće jedrilica, vuče je naš avion ultra 175 i vodiće je do jedne visine, ovo su kritični trenuci kada on treba da pogodi sinhronizovano let jedrilice i let aviona", objašnjava Dragoljub Samardžić, predsednik Aero-kluba "Novi Sad".

Avion podiže jedrilicu na 600-700 metara nakon čega je oslobađa i ona postaje samostalna u letu sa ciljem da postigne zadatak dobijen pre leta.

Sava Ostojin je od 57. član Aero-kluba Novi Sad i u svojoj karijeri je, kako kaže, svačim leteo. Dok ga za jedriličarstvo vežu najlepše uspomene za koje tvrdi da su vrhunac umeća letenja, sada vrši dužnost rukovodioca letenja.

"Pa sam u vezi sa jedrilicama a i u vezi sa kontrolorima na Batajnici i sa avionima u preletu, tako da ih razdvajamo da ne bi slučajno došlo do nekog bližeg susreta", kaže Ostojin.

Da bi bilo još kvalifikovanih letača, aero-klub je osnovao i školu za jedrličare, čija obuka bi trebalo da počne za 20-ak dana. Do tada, čeka se na pobednika ovogodišnjeg takmičenja u jedriličarstvu kojeg će proglasiti u subotu.

Broj komentara: 1

MP  15. 07. 2020. | 15:58
Kako bi bilo korisno i lepo da se na Čeneju sagradi aerodrom za čarter letove i potrebe privrede.Bilo bi još boljih uslova i za jedriličarstvo.