Dom zdravlja Novi Sad: Što pre dovedite decu na vakcinaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2018, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom zdravlja Novi Sad: Što pre dovedite decu na vakcinaciju

Pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost Doma zdravlja "Novi Sad" dr Ljerka Popov poručila je danas svim roditeljima da što pre dovedu svoju decu na vakcinaciju protiv malih boginja, kao i one mališane koji nisu u potpunosti vakcinisani od te zarazne bolesti.

To treba učini kako bi se što brže i efikasnije sprečilo širenje te bolesti koja je poslednjih nedelja već odnela dva života u Srbiji, rekla je Popov.

Podsećajući da je epidemija morbila juče proglašena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na teritoriji Grada Novog Sada, ona je istakla da je Dom zdravlja "Novi Sad", prema instrukcijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV), preduzeo dopunsku imunizaciju još početkom novembra 2017. godine.

S tim u vezi, revidirani su vakcinacioni kartoni i pozvana su deca koja su delimično ili uopšte nisu vakcinisana protiv malih boginja da se sada vakcinišu, navela je ona.

Prema njenim rečima, nešto je veći obuhvat vakcinacije, ali i dalje nije zadovoljavajući.

Smatra se da treba da bude vakcinisano 95 odsto populacije da bismo imali tzv. kolektivni imunitet.

Kolektivni imnunitet ima ogroman značaj upravo za onu decu koja zbog zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu, a to su deca koja imaju loš imuni sistem, ili imaju neku tešku ili hroničnu bolest i jednostavno ne mogu da se vakcinišu. On štiti tu kategoriju dece od malih boginja, istakla je dr Popov.

Ona je navela da male boginje spadaju u grupu najzaraznijih bolesti, koja se lako i brzo širi.

Prema njenim rečima, jedna obolela osoba od morbila može da inficira 15 do 17 drugih ljudi, što može da dovede do problema nezamislivih razmera, a jedini način prevencije je vakcinacija, koja predstavlja najveće dostignuće 20. veka.

Ideja da se deca ne vakcinišu protiv malih boginja u 21. veku je na fascinantan način krenula od jednog lekara koji je objavio rad u kome navodi da vakcina protiv morbile izaziva autizam, što je medicinski nepotkrepljeno i nedokazano, upozorila je Popov.

Međutim, kako je ukazala, antivakcioni lobi je postao toliko jak, naročito u urbanim sredinama, pa taj problem postoji u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i nekim drugim većim gradovima.

Nadam se da će nakon ove epidemije sledbenici tog antivakcionog lobija promeniti svoje mišljenje i da će se broj predstavnika takve ideje smanjiti, kazala je pomoćnica direktora novosadskog Doma zdravlja.

Iz Doma zdravlja "Novi Sad" poručuju i da trenutno vlada epidemija šarlaha u tom gradu, kao i da su najugroženija deca predškolskog uzrasta, uz napomenu da jedini oblik prevencije predstavljaju imunizacija, provetravanje prostorija i pranje ruku.

U Novom Sadu je u poslednjih mesec dana obolelo šestoro dece od malih boginja. Od novembra je u tom gradu 16 osoba obolelo od te bolesti, a njih 11 je izlečeno. Prema procenama epidemiologa, ta epidemija će trajati bar do marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.