Dom za stare kao rešenje za obolele od demencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom za stare kao rešenje za obolele od demencije

Pojava demencije kod starih lica je teška za funkcionisanje današnje porodice koja živi užurbanim životom, tim pre jer simptomi bolesti podrazumevaju zavisnost od konstantne tuđe brige i pomoći. Jedan od razloga za smeštanje osoba u dom za stare je demencija.

Međutim, kako oboleli moraju imati human i specifičan tretman, većina državnih domova za smeštaj starih i nemoćnih lica nema posebna odeljenja, a liste čekanja i dalje postoje za one ustanove koje imaju kapacitete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok one koje nemaju rade po principu dnevnog boravka. Statistike kažu da desetina stanovništva starijeg od 65 godina u našoj zemlji boluje od nekog vida demencije.

Smeštaj dementnih lica uglavnom je realizovan kratkoročnim rešenjima u vidu finasiranih projekata dnevnog boravka ili pomoći u kući ističu u Domu za stare i penzionere u Apatinu i dodaju da je zahteva sve više i da su neophodni konkretniji koraci u pružanju adekvatne socijalne zaštite.

"Ustanove imaju ograničene kapacitete i imaju svoje probleme u zbrinjavanju tih korisnika, jer svaka bolest ima svoje specifičnosti. Ustanove ne mogu uvek adekvatno da odgovore, jer postavlja se pitanje i bezbednosti i dostojanstva takvih korisnika. Generalno imamo jako malo usluga koje su namenjene dementnim korisnicima", kazala je Slađana Šušnjar, direktorica Doma za stare i penzionere u Apatinu.

Srodnici često nisu u stanju da odgovore na specifične potrebe obolelog od demencije.

"Porodice često predlažu da bi njima puno značio i kratkotrajni smeštaj dva do trid ana ili nedelju dve gde bi oni mogli da se oporave i da se posvete nekim drugim zadacima, porodici", rekla je Šušnjar.

Kako se brojni pacijenti iz Apatina i okoline upućuju prema Subotici, potrebe za smeštaj korisnika su sve veće, ističu u subotičkom Gerontološkom centru, dodajući da listi čekanja ima, jer je zahteva sve više iz svih okruga upravo zbog specijalizovanih standarda za dementne kojih je 30 odsto u ovom centru.

"Ako govorimo o 530 korisnika svakodnevno koji su u Gerontološkom centru, a najmanje 30 odsto jesu osobe koje imaju neki vid demencije, govorimo o značajnom broju ljudi. Za njih su neophodni, pre svega adekatni prostorni uslovi, to prvo ne mogu biti prostori na sprat već isključivo prizemni i pod fizičkom kontrolom", izjavio je dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica.

U Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova ističu da "još uvek nisu propisani standardi, pa se ne može govoriti o ispunjenosti uslova u bilo kojoj ustanovi. Kada je u pitanju demencija (bez obzira na uzrok), te ustanove u najvećoj meri vode računa o bezbednosti osoba".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.