Dogodine više novca za manjinske i lokalne medije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2018, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogodine više novca za manjinske i lokalne medije

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je konferenciji za novinare povodom druge Evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima koja će biti održana u Novom Sadu od 15-17. novembra 2018. godine. Organizatori Konferencije su Magyar Szó, Asocijacija medija, Heror Media Pont i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija u saradnji sa Evropskom asocijacijom manjinskih dnevnih listova.

Na konferenciji su se takođe obratili Pokrajinska sekretarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i direktorka Heror Media Point Nataša Heror.

"Novi Sad kao izrazito multinacionalna sredina, koja tradicionalno podržava očuvanje kulturne raznolikosti, prepoznaje značaj manjinskih medija i u tom procesu i generalno. Konferencija koja proučava njihovu društvenu ulogu i na taj način ih dodatno promoviše, za nas je veoma značajna, i veoma mi je drago što je konferencija našla svoje mesto u projektu ''Novi Sad 2021''. Gradska uprava ima posebnu sekciju u konkursnom finansiranju koja je namenjena upravo javnom informisanju, i na taj način omogućili smo podršku svim projektima od opšteg interesa, jer smo svesni specifičnosti nekomercijalnog sadržaja i važne uloge koju mediji imaju u društvu", rekao je Rožić i dodao da je siguran da će ova konferencija biti uspešna, i da će kreirati adekvatnu platformu za tumačenje i tretman manjinskih medija u našoj zemlji, ali i u Evropi, kao i da će podstaći intenzivniju saradnju na tom polju.

Miloševićeva je istakla značaj ove konferencije jer se na vrlo pragmatičan način bavi pitanjima informisanja na jezicima nacionalnih manjina. Ona je istakla da je Pokrajinska vlada u poslednje dve godine povećala sredstva koja se izdvajaju za finansiranje medija na manjinskim jezicima, i dodala da je namera Pokrajinske vlade da i u narednoj godini poveća sredstva i podrži manjinske medije na teritoriji čitave AP Vojvodine.

Nataša Heror je naglasila da druga Evropska konferencija, pod nazivom ''Da li su manjinski mediji kulturno nasleđe'', propituje poziciju manjinskih medija kao aktivnih činilaca razvoja evropskih društava.

"Traženje odgovora na ovo pitanje će se odvijati kroz nekoliko glavnih tema: kulturna prava, samoregulacija manjinskih medija i definisanje fenomena manjinskih medija kao kulturnog nasleđa. Evropski karakter ove konferencije omogućava uvid u produkciju i stepen uticaja manjinskih medija širom Evrope na društva u kojima stvaraju svoj sadržaj. Događaj je integrisan u ''PLUS dane interkulturalnosti'' projekta ''Novi Sad 2021'', a jedan od ciljeva za ovu godinu je promovisanje Novog Sada i Vojvodine kao kulturnih destinacija koristeći potencijale njihovog izvornog multikulturnog okruženja, i to putem aktivne saradnje sa manjinskim medijima kako u Srbiji tako i širom Evrope", objasnila je ona.

Prvi dan konferencije je rezervisan za predavanja o glavnim temama događaja namenjenim novinarima, studentima, menadžmentima medija, predstavnicima institucija i organizacija koje se bave položajem manjinskih zajednica, manjinskim i kulturnim pravima, kao i srednjoškolcima koji pohađaju fakultativni predmet "Mediji i medijska pismenost“, dok će se drugog dana događaj odvijati kroz plenarni rad u četiri panela.

Prijave za Konferenciju mogu se podnositi preko sajta https://mediapont.org/prijavni_formular/

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoren "Book talk 2018"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2018, 13:14

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvorio je regionalnu književnu konferenciju ''Book talk'' koju organizuje kompanija ''Color media group'', ove godine, u okviru ''Kaleidoskopa kulture'', nove platforme Fondacije ''Novi Sad 2021''...Četvrti put po redu Konferencija je okupila najznačajnije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.