Dnevnik mašinovođe zatvara Cinema city

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2016, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dnevnik mašinovođe" zatvara "Cinema city"

Film "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi zatvoriće 9. festival "Cinema city", koji se održava od 25. juna do 2. jula u Limanskom parku i Kineskoj četvrti, u Novom Sadu.

"Dnevnik mašinovođe" je treće dugometražno ostvarenje višestruko nagrađivanog reditelja Miloša Radovića, koje će svetsku premijeru imati na Moskovskom filmskom festivalu, i to kao srpski predstavnik u okviru glavnog takmičarskog programa.

Samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dana nakon te premijere, "Dnevnik mašinovođe" će prvi put biti prikazan domaćoj publici na zatvaranju 9. "Cinema City".

Prema rečima Radovića "sedam dugih godina bilo je potrebno Lazaru (Ristovskom) i njemu da smisle, snime i završe film o mašinovođama".

"Dnevnik mašinovođe", koji je nedavno predstavljen na marketu Filmskog festivala u Kanu, je tragično-humorna melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima, stoji u saopštenju organizatora novosadskog festivala.

Lazar Ristovski u filmu tumači Iliju, šezdesetogodišnjeg mašinovođu, na korak do penzije.

On drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere, a njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima, koga tumači Petar Korać, priprema se da nastavi porodičnu tradiciju.

Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće neizbežne, a Sima se plaši i ne želi da postane ubica.

U intervjuu za sajt Filmskog centra Srbije, Lazar Ristovski, koji je i producent filma uz Petra Ristovskog, kaže da "film ipak nije tako mračan.

"Naprotiv, on je tragikomedija ili čak romantična, melodramska priča", pojasnio je glumac.

Kao motiv za prihvatanje ove intrigantne uloge, Ristovski, pored dugogodišnje plodonosne saradnje sa Radovićem, navodi da je odluku "olakšalo i to što je Milošev deda Uglješa bio mašinovođa, a njegov otac Petar železničar.

"Ovaj film je nekakav dug prema njima", ističe Ristovski.

Radović je napisao scenario po ideji Marka Glušca.

U filmu igraju i Pavle Erić, Mirjana Karanović, Jasna Đurišić, Mladen Nelević, Nina Janković, Danica Ristovski, Haris Burina, Tihomir Stanić, Đurđina Radić, Nenad Ćirić, Nataša Marković, Nikola Bulatović, Bojan Dimitrijević, Jovan Ristovski, Teodora Ristovski i Bojan Žirović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.