Delegacija Beograda u Briselu pokrenula pitanje ZSO, o pitanjima imovine dijametralno suprotni stavovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2020, 03:56

Delegacija Beograda u Briselu pokrenula pitanje ZSO, o pitanjima imovine dijametralno suprotni stavovi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.

"Pitanjem ZSO je počeo i naš bilateralni i trilateralni sastanak. Svi moraju da znaju da koje god pitanje da se pokrene, o kojem god pitanju da se razgovara u dijalogu, bez formiranja ZSO ne možemo da napredujemo. To je sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već svima jasno", rekao je Petković novinarima u Briselu.

Videće se, kaže, kako će prištinska strana da se ponaša, jer Priština govori da ZSO može da se formira kako kaže tzv. Ustavni sud tzv. Kosova.

"To je neprihvatljivo jer nije dogovoreno u Briselu. Nama treba ozbiljna institucija, sa izvršnim ovlašćenjima. Reč je o suštini, o kolektivnim pravima Srba", rekao je Petković.

Na pitanje kada se može očekivati sastanak na najvišem nivou, Petković je odgovorio da to zavisi od Brisela.

Na početku sastanak sa Lajčakom

Nakon bilateralnog sastanka obe delegacije sa EU posrednicima, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu počele novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na nivou eksperata.

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju šef delegacije Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković sastao se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije, Miroslavom Lajčakom.

"Kada će biti naredni sastanak i na kom nivou zavisi od EU, koja vodi dijalog i na kojoj je, kao domaćinu, da pozove dve strane na nastavak razgovora", rekao je Petković.

On je dodao da je važno i da se bude prisutan na ekspertskom nivou, da je važno da se razgovara, jer su Beograd i predsednik Aleksandar Vučić opredeljeni da se izbore za vitalne interese Srbije i kroz dijalog rešavaju sva pitanja.

Petković je naveo da o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja dve strane imaju dijametralno suprotne stavove.

"Izneli smo naše gledište i pristupe. Svaki put dolazimo sa predlozima kako da pristupimo problemima. Tražimo da se jasno utvrde jasni principi i mehanizmi za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose dugi niz godina", rekao je Petković.

Kroz razgovore, kaže, pokušavamo da izgradimo preko potreban mir za Srbe i Albance, jer je istorijsko pomirenje neophodno za mir i prosperitet na Balkanu.

Bolje da se problemi rešavaju za stolom, nego da se prelivaju na Kosovo i Metohiju, jer to onda dovodi do nespokojstva i udaljava nas od procesa normalizacije, dodao je Petković.

Kako je rekao, implementacija Briselskog sporazuma je neophodna za nastavak dijaloga i izgradnju poverenja da bi se mogao napraviti korak napred u daljim razgovorima u Briselu.

Petković je ponovio da je Beograd ispunio sve što je dogovoreno i sada zahteva da se ispuni ono što Priština nije ispunila sedam i po godina, ZSO.

Suniog: Ni Prištini ni Beogradu ne mogu se svideti sve tačke sporazuma

Šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog, izjavio je da se ni Prištini ni Beogradu ne mogu svideti sve tačke koje će biti sadržane u sporazumu o normalizaciji odnosa.

Suniog je u sredu za KTV rekao da će preuzimanje međunarodne obaveze za sprovođenje sporazuma pomoći Beogradu i Prištini da napreduju ka EU.

Prema njegovim rečima, proces dijaloga uz posredovanje Brisela napreduje, a ekspertske grupe su već postigle dogovor o nekim otvorenim pitanjima.

Suniog je rekao da detalji konkretnih sporazuma neće biti otkriveni dok se ne postigne sveobuhvatan sporazum, prenelo je Kosovo onlajn.

"Ovo je osnovni princip međunarodnih pregovora. Ako pregovarate o sporazumu, onda nećete pokazati svaki pojedinačni pasus ili svako poglavlje nakon što pristanete na njega", rekao je Suniog.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Suniog je rekao da Priština treba da iznese predlog koji bi se stavio na pregovarački sto.

Borelj: Dijalog kome posreduje EU je ključan za evropski put

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da se delovi dokumenta koje su predstavnici Beograda i Prištine potpisali početkom septembra u Vašingtonu "nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u okviru dijaloga" i da mogu da pruže "koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma".

Žozep Borelj je u sredu, odgovarajući na pismeno pitanje poslanika Evropskog parlamenta o odnosima politika EU i SAD, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o "nezavisnosti EU glasa na Balkanu", naglasio da su i predsednik Srbije i kosovski premijer tokom poslednje posete Briselu naglasili da najaveći prioritet pridaju evrointegracijima i dijalogu kome posreduje EU.

"Dijalog pod pokroviteljstvom EU je ključan element njihovih evropskih puteva", kaže Borelj.

U svom odgovoru na poslaničko pitanje Borelj dodaje da su se lideri dve strane obavezali da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nova runda u Briselu: Za istim stolom Beograd i Priština

Izvor: B92, 29.Okt.2020

Brisel -- Delegacija Beograda,na čelu sa direktorom Kancelartije za KiM Petrom Petkovićem, učestvovaće danas u Briselu na novoj rundi tehničkih razgovora sa Prištinom...Razgovori počinju u 10 časova odvojenim susretima delegacija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.