Deci matematiku predaju inženjeri

Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deci matematiku predaju inženjeri

KIKINDA - Mada se iz godine u godinu situacija popravlja, u kikindskim osnovnim i srednjim školama i dalje nedostaje stručan nastavni kadar za pojedine predmete. Većini škola u gradu i selima potrebni su profesori matematike, fizike i muzičke kulture. Ni pred početak nove školske godine za rad u 16 osnovnih i četiri srednje škole nije se prijavio nijedan diplomirani profesor matematike, pa će ovaj predmet i dalje predavati mašinski inženjeri ili elektroinženjeri.

Samo u nekoliko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uglavnom gradskih škola matematiku predaju diplomirani profesori.

U učionicama osnovnih i srednjih škola u Kikindi i u okolnih devet sela nema dovoljno ni diplomiranih nastavnika muzičke kulture, pa ovaj predmet predaju već penzionisani kadrovi, a muziku, ipak, najčešće predaju učitelji.

- Dugogodišnji manjak diplomiranih profesora engleskog jezika, ove godine umanjen je zapošljavanjem četiri mlada profesora, sa tek završenim fakultetom. Ranijih godina imali smo veliki nedostatak ovog kadra, jer se povećao broj časova pošto se strani jezik uči od prvog razreda. Zbog toga smo bili prinuđeni da angažujemo i apsolvente. Međutim, engleski jezik može da predaje diplomirani profesor engleskog. Oni koji su na srodnim fakultetima izučavali engleski i imaju sertifikat B 2, mogu da predaju samo u osnovnim školama, od prvog do četvrtog razreda. Međutim, oni kadrovi koji su engleski izučavali i polagali pri ambasadama, a imaju B sertifikat nisu dovoljno stručni predavači za škole. Da bi predavali u školama, oni moraju da imaju C sertifikat - kaže Vitomir Radak, direktor OŠ „Sveti Sava" i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola kikindske opštine.

Kikindske škole doskora nisu imale ni dovoljno nastavnika za tehničko obrazovanje, ali je taj problem u potpunosti rešen prekvalifikacijom kadra. Naime, Pedagoško-tehnički fakultet u Zrenjaninu dao je mogućnost da oni sa srodnim tehničkim ili pedagoškim fakultetima upišu određenu godinu studija, polože razliku predmeta i tako steknu zvanje nastavnika tehničkog.

- Posebne komisije na fakultetu u Zrenjaninu uporede svoj plan i program rada sa planom fakulteta koji je kandidat već završio i odrede koje ispite će svaki pojedinačni kandidat morati da položi. Nakon toga, oni upisuju drugu, treću ili četvrtu godinu samofinansirajućih studija i mogu da steknu potrebno zvanje na osnovu kojeg mogu da se zaposle u školama - kaže Radak.

Specijalnoj osnovnoj školi „Šesti oktobar" godinama su potrebni diplomirani defektolozi. Zbog nedostatka ovog profila, u ovoj školi, ali i u školama u Mokrinu, Bašaidu i Iđošu, koje imaju i odeljenja za decu blago ometenu u razvoju, angažuju se učitelji.

Višak učitelja

I pored deficita diplomiranih profesora za pojedine predmete, pre svega za matematiku, fiziku i muzičku kulturu, u Kikindi je godinama prisutan suficit učitelja. Na evidenciji Službe za zapošljavanje trenutno na posao čeka 36 profesora razredne nastave.

- Iz godine u godinu sve je manje dece, manje je đaka prvaka, pa se u mnogim osnovnim školama pojavljuje manjak dece, a višak učitelja - kaže Vitomi Radak, direktor OŠ „Sveti Sava", koja ima optimalan broj učitelja u odnosu na broj đaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.