Dan pobede nad fašizmom biće obeležen nizom manifestacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2021, 03:10

Dan pobede nad fašizmom biće obeležen nizom manifestacija

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maj, kao državni praznik u Srbiji, biće obeležen nizom događaja tokom vikenda, od polaganja venaca, preko koncerata do vatrometa, a tim povodom danas će se sa Savske terase uz najviše vojne počasti oglasiti počasna artiljerijska paljba.

Grad Beograd, Ruski dom u Beogradu i Besmrtni puk povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata organizovaće niz dvodnevnih svečanosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uz podršku, kako je navedeno u saopštenju Besmrtnog puka, brojnih medijskih partnera i organizacija posvećenih negovanju kulture sećanja.

Tako će na Trgu republike danas biti održan koncert ruskog Hora Turecki.

Na sam Dan pobede, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u 11.30 na Groblju oslobodioca Beograda biće položeni venci i odata počast oslobodiocima srpske prestonice.

U ceremoniji koju će predvoditi ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane, Grada Beograda, SUBNOR-a i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana.

Na Dan pobede na Avali biće položen venac kod Spomenika sovjetskim veteranima, a u 20.00 u Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija.

Istog dana, u organizaciji Grada Beograda, Ruskog doma i Besmrtnog puka, u 9.00 na Trgu republike biće emitovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi, a u 13.30 sati biće položeni venci na Spomen ploču Crvenoarmejcima na Trgu republike.

Posle toga planirano je obraćanje ministra i predsednika Fondacije besmrtni puk Nenada Popovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka i direktorke Ruskog doma u Beogradu Jevgenije Baranove.

Nakon toga na Trgu Republike biće održan koncert "Heroji žive" kao i premijera ruskog ratnog filma "Podolski kadeti".

Cela manifestacija biće okončana svečanim vatrometom u centru Beograda u 21.00.

Celokupan sadržaj manifestacije biće prenošen direktno na Fejsbuk stranicama Ruskog doma u Beogradu i Fondacije Besmrtni puk.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 08.Maj.2021

Vojska Srbije ispalila je 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase na Kalemegdanu povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu...Proslava Dana pobede - 9. maja započela je upravo ovom počasnom artiljerijskom paljbom, u 17 časova...Deveti maj proslavlja se kao Dan pobede...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.