Da ulazak u poreski sistem ne bude noćna mora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2018, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da ulazak u poreski sistem ne bude noćna mora

Za mnoge koji prvi put kupuju stan, ulazak u poreski sistem je prilično zbunjujući. 

Evo kakve su obaveze kupaca prema Gradskoj poreskoj upravi.

Ako kupite, dobijete ili nasledite stan, u obavezi ste da u roku od mesec dana podnesete poresku prijavu Gradskoj poreskoj upravi. Potrebno je samo da imate dokaz o vlasništvu nekretnine.

"Poreski obveznici prilikom dolaska na šalter mogu da dobiju od službenika gradske poreske uprave obrazac PPI2... znači ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moraju da se izlažu dodatnim troškovima takođe i informaciju od dežurnog inspektora o načinu popunjavanja poreske prijave ukoliko ima nekih nejasnoća", objašnjava Stanislava Prpa, načelnica Gradske poreske uprave.

Prilikom kupovine prvog stana građani podležu i plaćanju poreza na dodatu vrednost i porez na prenos apsolutnih prava. Adresa za to je nadležno ministarstvo finansija, a rok za prijavu je 60 dana. Više poreza, znači i više adresa odnosno šaltera na kojima ćete se boriti sa pribavljanjem dokumentacije.

"Mi administriramo porez na imovinu u statici, znači, porez na imovinu koji građani plaćaju svake godine kvartalno, u 4 rate, i jednom godišnje se utvrđuje poreska obaveza", dodaje Prpa.

Od 1. jula 'papirologija' prilikom kupovine stana ne bi trebalo više da predstavlja noćnu moru. U toku je reforma katastra i uvođenje elektronskog šaltera, pa će umesto na 6 adresa biti dovoljno otići samo na jednu - kod javnog beležnika. Očekuju se i izmene nekoliko poreskih zakona.

Dok to ne zaživi, mi ne možemo znati kako i na koji način će to funkcionisati.

Gradskoj poreskoj upravi dnevno pristigne i do 200 prijava. Od početka godine do sad stiglo je 7.682 poreske prijave, a tokom cele prošle više od 20 hiljada.

O tome na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine, koje su naše obaveze i kakvi su rizici, govorio je advokat Aleksandar Medurić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.