Da li će srpski studenti ipak na takmičenje u Dubaiju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2018, 06:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će srpski studenti ipak na takmičenje u Dubaiju?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišli su danas studente beogradskog univerziteta čiji se projekat "Pustinjska samoodrživa kuća" našao u finalu prestižnog međunarodnog arhitektonskog takmičenja u Dubaiju.

Trenutno se tim suočava sa finansijskim poteškoćama zbog kojih je njihov nastavak takmičnjenja još neizvestan, a ministar Popović najavio je da će i Vlada pomoći timu da nastavi takmičenje, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozvao sve privrednike da daju doprinos.

Naime, nastavak tamičenja podrazumeva izgradnju samoodržive kuće u Beogradu, puštanje u rad svih sistema, njegovo testiranje, demontažu, osiguranje, transport i ponovnu montažu u Dubaiju.

"Rezultat solarne, pametne i energetski održive kuće naših studenata ostaće na velikoj svetskoj izložbi u Dubaiju. To je izvanredna reklama i za naše privrednike, te pozivam sve koji se bave građevinskom industrijom da podrže ovaj projekat, jer će to za njih i njihovu opremu biti velika reklama koju bi svako poželo", rekao je Popović na Arhitektonskom fakultetu gde je projekat prezentovan.

Naveo je da je reč o projektu na kojem je radilo više od 100 studenata sa pet beogradskih univerziteta - Arhitektonskog, Mašinskog, Građevinskog, Elektrotehničkog i Tehnološko-metalurškog fakulteta, ali i projekat koji je potpuno inovativan i sa tehnološkim dostignućima na svetskom nivou.

"Pametni momci i devojke sa naših fakulteta postigli su veliki uspeh radeći u teškim uslovima, ali koristeći ono najvrednije što Srbija ima - njihovu pamet", ocenio je ministar.

Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta, kaže da je ponosan na grupu studenata i profesora koji su u protekle dve godine radili na ovom projektu.

"Ovo je svakako veliki uspeh, ne samo što se radi o interdisciplinarnosti tog projekta, već što se radi o novim, savremenim tehnologijama i nečemu što će biti budućnost u projektovanju gradova", navodi Đokić.

I on je pozvao sve koji bi mogli da pomognu srpskom timu da započeti posao dovedu do kraja i da taj paviljon bude izgrađen do novembra.

Samoodrživa pustinjska kuća namenjena je šestočlanoj porodici, kuća je prilagođena ekstremnim klimatskim uslovima, energetski je održiva i "pametna".

Na takmičenju u Dubaiju, koje će biti održano u novembru, učestvovaće 21 tim iz 15 zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić danas na predstavljanju projekta Pustinjska kuća

Izvor: Blic, 27.Apr.2018

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, prisustvovaće danas predstavljanju projekta Pustinjska kuća na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.