Cilj: Da nam nijedno dete više ne gubi život na putevima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2022, 15:10

Cilj: Da nam nijedno dete više ne gubi život na putevima

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović izjavio je danas, na Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti dece kao putnika, da je potrebno smanjiti stradanje dece u saobraćaju na nulu.

"Hoćemo da nam nijedno dete više ne gubi život na putevima. Moramo da priznamo da u tome nismo u potpunosti uspeli, ali smo značajno smanjili u odnosu na 2010. godinu. Prošle 2021. 11 dece je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama, a 2001. to je bilo 50 mališana. Prosečno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je do 2010. godine stradalo 36 dece godišnje. Smanjili smo broj stradalih, ali nismo zadovoljni do onog trenutka dok ne spasimo svu decu", rekao je Stamatović.

On je kazao da je svest o upotrebi dečjeg auto sedišta i sigurnosnog pojasa porasla.

"Mnogo je aktivnosti koje Agencija sprovodi zajedno sa lokalnim samoupravama. Sinonim za bezbednost danas su auto-sedišta, jer organizujemo njihovu besplatnu podelu i obuke koje su postale prepoznatljive. Uspeli smo da bezbednost dece nametnemo kao temu. Ogroman doprinos dao je MUP Srbije. Policajci više kontrolišu upotrebu auto-sedišta, a znamo da se jedini pravi rezultati dobijaju kada kombinujemo prevenciju i represiju", naglasio je Stamatović.

Konferenciju je otvorila ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić koja kaže da je šokirana podatkom da na svaka četiri minuta jedno dete strada na putevima kao učesnik u saobraćaju.

"Deca nisu brojevi, ljudi nisu brojevi, ali slikovitim prikazom najbolje pokazujemo šta se dešava. Na nastanak oboljenja kod dece ne možemo da utičemo, ali kada su u pitanju povrede u saobraćaju možemo. Videli smo brojeve koji nas opominju: u poslednje tri godine je 34 dece smrtno stradalo na našim putevima, a 3.927 je povređeno. Sve ovo mogli smo da sprečimo. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju pridružuje se ovoj borbi i imaćemo čitav niz zajedničkih aktivnosti tako da u potpunosti sprečimo da nijedno dete ne nastrada", izjavila je ministarka.

Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti dece kao putnika prisustvovali su i predstavnici Grada Novog Sada, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, gosti iz Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske kao i iz Hrvatske.

Konferencija godinama okuplja predstavnike lokalnih i republičkih institucija,a namenjena je svima kojima je bezbednost dece profesionalni poziv.

Ove godine Novi Sad je domaćin četvrte Nacionalne konferencija o bezbednosti dece kao putnika.

Zajednički je organizuju: Agencija za bezbednost saobraćaja, In koncept Marijana Jovanović i Gradska uprava za saobraćaj Novog Sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacionalna konferencija posvećena bezbednosti dece kao putnika u saobraćaju (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2022

Bezbednost dece kao putnika u saobraćaju zavisi isključivo od odraslih. Zbog toga je neophodno apelovati na odrasle da više vode računa o bezbednosti dece u vožnji. Agencija za bezbednost u saobraćaju ove godine pokrenula je inicijativu pod nazivom "Nula stradale dece u saobraćajnim nezgodama“...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.