Centralna manifestacija u Beogradu: Srbi proslavili svoja dva ideala - jedinstvo i slobodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2021, 04:50

Centralna manifestacija u Beogradu: Srbi proslavili svoja dva ideala - jedinstvo i slobodu

Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. Ne možemo voleti druge ako najpre ne volimo svoj rod i narod, poručio je patrijarh Porfirije i dodao da "ne možeš biti svetski, a da nisi svoj". Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik naveo je da veruje da je ovo vek našeg ujedinjenja i jedinstva, a predsednik Srbije Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić istakao je da je 15. septembar dan u kojem zajedno leže i naš bol i naša slava. Svečanost je završena veličanstvenom vatrometom uz zvuke pesme "Ovo je Srbija".

Uz nalet helikoptera sa zastavama Srbije i intoniranje himne Srbije i Republike Srpske, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, ranije danas, počela je centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi,predsednik Skupštine Ivica Dačić, srpski član Predsedništva Milorad Dodik, predstavnici Srba iz regiona, oko 40 ambasadora, građani…

Prethodno, uz zvuke pesme “Tamo daleko” 100 trubača, na Trgu Slavija spojile su se dve kolone učesnika manifestacije, koja se zatim spustila do Savskog trga. Oko 17 časova sa Kalemegdana su ispaljeni počasni plotuni.

Svečanost je završena veličanstvenom vatrometom uz zvuke pesme "Ovo je Srbija".

Vučić: Praznik slobode, jedinstva i mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se radi o prazniku identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo.

Vučić je, na početku svog govora, ukazao da je kralj Petar Prvi Karađorđević uručio juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te podvukao da nijedna od njih, nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.

"Junaci kojima je poveren zadataka da se staraju o zastavi prošli su sve bitke Balkanskog rata, i Prvog svetskog rata da bi na današnji dan jurišajući pod tim barjacima krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima, Našim precima junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde, albanske spomenice", naglasio je on.

Vučić je kazao da im je srpska trobojka crveno, plavo, bela bila važnija, veća i preča od života jer je opominjala da sloboda Srbije nema cenu ni alternativu. Zato su, dodaje, barjaktari ginuli, ali su zastave preživele.

"Njih nije bilo, ali zastava uvek jeste. Zbog njih i svih drugih koji su pod tom zastavom i slavu,dali živote danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", poručio je on.

Vučić je istakao da je to praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura tradicija i vera, ali i vrednosti celog društva, koji čine jednu državu civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna zašto i sta joj je činiti.

Kako je rekao, datum koji je izabran, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta - dan u kojem leže i naša bol i naša slava, a koji, primetio je, čine prvi deo Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na patnji, slavi u prošlosti, ali i zajedničkom planu za budućnost.

"Tog 15.septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule u smrt. Taj dan je bio samo prvi u nizu u kojima smo, kao na plebiscitu, bez obzira na cenu, birali Srbiju i slobodu", poručio je predsednik Srbije.

Danas je, kaže, važno da slaveći njihovu žrtvu, svaku prolivenu kap krvi, na još jednom plebiscitu usvojimo plan za budućnost u kojoj ćemo se ponositi zastavom slobode, mira i budućnosti.

"Ovo je zastava našeg jedinstva, u nameri da sačuvamo sprski identitet, pravo da budemo ono što jesmo - jedan isti narod koji ne želi da uzme ni od koga ništa, nikoga da ugrozi, već samo da za sebe dobije pravo koje pripada i drugima, pravo na ime, istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju, postojanje", rekao je Vučić.

Kako kaže, to je pravo na dostojanstvo, na sećanje, ali i na ono na šta, ističe, niko ne može da nas natera, iako mnogi, bezuspešno pokušavaju - kada ćemo i šta da zaboravimo, sebi i drugima

"Nije uvek sve bilo sasvim svetlo tokom istorije, ali na ovim prostorima ne postoji nacija koja je prošla kroz grobnu tamu i podnela žrtve da bi ugledala svetlo i poslata slobodna. Šta ćemo da zaboravimo, može da bude samo naš izbor, a ne odluka bilo koga sa strane", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je srpska zastava - zastava našeg stradanja, naših kostiju, jama, logora, dece koju su nam uzeli, koju sasvim sigurno nikada nećemo zaboraviti i sa ponosom je nositi.

U njoj su, poručio je, i sve naše besmislene podele, propali snovi, svaka naša greška, ali je važno da i takva zastava predstavlja jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, ali da jesmo različiti i da je lepota zajedništva u tome.

"Naša crveno-plava-belo trobojka nije poziv na jednoumlje, već suprotno, na čuvanje razlika pod jednom zastavom, pod simbolom slobode, identiteta, postojanja, prava na život. Robovi su svi što, porobljeni, slobodni se razlikuju i zato jesu slobodno. To mora da važi za sve na Balkanu, gde god živeli, da budu slobodni u istoj meri", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da to nije nikakav "srpski svet" za koji nas optužuju, već svet slobodnih, da bez posledica možemo glasno da izgovorimo ime i prezime naroda kojem pripadamo.

"I da odgovorim svima koji nas danima napadaju iz regiona, ali i nekima u našoj zemlji, kojima ni trobojka nije sveta, ni proboj Solunskog fronta, pa kažu da smo izmislili praznik... Onda smo izmislili i Stefana Nemanju, jer mu nismo imali ni ulicu i spomenik... Ali, nismo izmislili, nas su oni izmislili, samo mi nismo za njih znali, jer smo se dodvoravali drugima, a zaboravljali na svoj narod, istoriju, trobojku", rekao je Vučić.

Primetio je da Dan albanske zastave ne smeta nikome, ali smeta dan jedinstva jednog naroda i slobode koju slavi srpski narod.

"Samo naša zastava im smeta i očekuju da im se pravdamo i izvinjavamo. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da od jedinstva i slobode nema veće vrednosti, a zastava ima ulogu dokaza da biti Srbin ne znači biti kriv i nositi teret osude.

"Uz tu zastavu ide ponos Mišara, Deligrada, Kumanova, Miloša, Đorđa, Aleksandra, Kolubare, Cera, Kajmakčalana.. svih života datih za čuvanje slobode, za sve mučenike iz Prebilovca, Jadovna, Jasenovca, koje više nikada ne smemo da zaboravimo", poručio je Vučić.

Istakao je da je to nova, drugačija Srbija, ponosna, koja ništa ni od koga ne traži, niti moli, samo traži prava koja imaju i drugi.

"Srpski jezik, jezik Meše Selimovića, Ive Andrića, Crnjanskog, kultura, vera bez mržnje, to je naše biće, to nas određuje i čini dostojnim narodom. To daje snagu i nauk je da u ovom veku tražimo mir i da snagu i veličinu otkrijemo u životu, radu, velikim podzivima, prugama, putevima, fabrikama... da znamo i verujemo da možemo jednako ili više od drugih", rekao je Vučić.

On je dodao da sutra naši potomci treba da se ponose nama, da ih naučimo kako se u slobodi živi i kako se pamti, a zaboravlja samo svojom voljom.

Vučić je zahvalio RS, njenim predstavnicima, kao i Srbima iz Crne Gore, koji se ne stide da kažu da su Srbi u Crnoj Gori, kao i mučenom narodu na KiM.

"Hvala i svima koji danas nisu smeli da istaknu srpsku zastavu zbog pretnji režima u regionu, jer znam da su njihova srca ovde sa nama i da kucaju za nas, svoj srpski narod", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je poručio i svima koji su prethodnih dana pretili Srbiji, koja je ćutala, koji su izmišljali izjave koje nije dao, reči koje nije izgovorio sa ciljem da bi još jedan žig sramote stavili na čelo srpskom narodu i Srbiji, da mu ne pada na pamet da im se pravda, ni za njihove izmišljotine, i da im se izvinjava za bilo šta.

"Ono što ću da radim, koliko god budem mogao, onoliko vremena koliko je ostalo, svim srcem i dušom vodiću Srbiju da bude još jača, još snažnija, da može da pomogne RS, nikada ne dirajući u prava BiH, da pomognemo našem narodu i u Crnoj Gori, i na svakom mestu na kugli zemaljskoj, da zaštitimo svakog srpskog čoveka od progona, da nam se nikada više ne ponove Jasenovac, Prebilovac, Jadovno, ni Oluja, Bljesak, niti bilo šta drugo, ni pogromi iz 2004.", naglasio je on.

Istakao je da je to naš zavet.

"Vi napadajte, mi ćemo da poštujemo vaše zastave, jedinstvo vašeg naroda, ništa nam ne smeta. Našu trobojku nosićemo ponosno uvek. Kao što su govorili rušiće ovaj spomenik, on će ostati vekovima iza nas. Naša trobojka, crveno, plavo, bela biće večna", zaključio je Vučić.

Dodik: Prolazili smo golgote, ali nismo dali slobodu

Citatom Alekse Šantića "svuda tamo gde je duša koja, tamo je meni otadžbina moja", srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je počeo obraćanje na svečanom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, zastave i slobode na Savskom trgu u Beogradu.

Pozdravio je sve prisutne i posebno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na naporu koji je, kako je rekao, uložio da bi ih sve okupio večeras.

"Braćo i sestre, jedinstvo smo uvek pokazivali u najtežim istorijskim trenucima i to je odredilo naš karakter koji se razlikuje od drugih koji su olako prihvatili podanište i tutorstvo i one 1389., i 1914., kao i 1941. i 1999", rekao je Dodik i poručio da su za razliku od njih "Srbi branili svoju slobodu uvereni da će biti teško".

Prolazili smo, kazao je, golgote, ali nismo dali slobodu, jer Srbi ne mogu da žive bez slobode i zato smo "mi u Republici Srpskoj ponosni na činjenicu da smo različiti od drugih, ako smo različiti".

"Republika Srpska je ponosna što je danas usvojila Zakon o očuvanju jezika i ćiriličnog pisma", rekao je Dodik i pozvao predsednika Vučića da, kako je kazao, "proizvodi svake godine ovako moćnu manifestaciju našeg jedinstva...".

Dodik je ponovio da ne voli kada Srbe iz BiH nazivaju Bosancima.

"Ja sam Srbin, pravoslavac, govorim srpski, pišem ćirilicom moja krsna slava je Đurđevdan, i ništa me ne identifikuje sa rečju Bosanac", kazao je Dodik.

Mi Srbi iz BiH, istakao je, nismo bosanski Srbi, kao ni oni u Hrvatskoj koji nisu hrvatski Srbi.

"Mi smo Srbi koji kroz vekove gradio svoj identitet, čuvajući, jezik pismo i krsnu slavu ", naveo je Dodik.

Upitao je čime Srbi izazivaju neke druge koji se uvek nešto ljute i prigovaraju nam.

"Mi se ponašamo jednostavno i normalno, ne želimo ništa tuđe, ne želimo nikoga da menjamo, da asimilujemo...", rekao je i dodao da Srbi hoće da vode jedinstvenu politiku srpskog naroda.

Dodik je rekao da poruka koja dolazi iz Srbije i Vučića u Srpsku je da "više nikada neće biti Oluje", a da je strategija odbrane da Srbija mora da štiti Srbe gde god da žive.

Srbi iz Republike Srpske, poručio je Dodik, vole Srbiju i zagledani smo u nju.

"Naša zemlja nije BiH, naša zemlja je Srbija i uveren sam da su Srbi stradanjem doprineli da ovaj "vek našeg ujedinjenja i našeg jedinstva - počinjemo ovako".

Poručio je da Srbi ne pozivaju na puške i i topove, već na mir, saradnju i uvažavanje.

"Republika Srpska je srpska zemlja, živimo je kao državu, što ona po svemu jeste, po teritoriji, svom narodnu i izvršnoj vlasti. To što nema stolicu u UN verujem da ćemo jednog dana i to prevazići", naveo je Dodik.

Poručio je da Srbi hoće jedinstvo u miru i sa drugima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima, ali nemojte nam, kazao je, braniti da obeležavamo naše praznike i ne dirajte nam svetinje.

"Vučić je uspeo da Srbiju podigne na viši nivo da bude jaka i to je znak da moraju da nas napadaju - njega, mene i sve Srbe. Srbi su svesni sebe, ovo je naša zemlja, ovo su naše države, ali svi drugi mogu da žive i u Srbiji i u Srpskoj", poručio je Dodik.

Patrijarh Porfirije: Ne možemo voleti druge ako ne volimo svoj rod i narod

Jedinstvo porodice, jedinstvo familije i jedinstvo naroda ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima i ni u kom slučaju ne sme da posluži tome da se zatvorimo u sebe, da se odvojimo od drugih ili da bismo sa njima ne daj Bože bili u konfliktu, poručio je Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije. Neka nam je srećan i blagosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, istakao je patrijarh.

"Bog je stvorio svakog čoveka i svaki ljudski rod po svojoj slici i prilici, a Bog je savršeno jedinstvo i savršena zajednica u ljubavi tri ličnosti - oca, sina i svetoga duha. To što je Bog stvorio čovek po svojoj slici i prilici znači da ga je pozvao da zaživi, u meri u kojoj je to moguće božanski način postojanja, jedinstavo i zajednice različitih ličnosti i da takav način života učini spostvenom relanošću", rekao je patrijarh.

Svaki čovek je stvoren sa svojim darovima i sposobnostima i svojim posebnim ličnim pečatom, a opet je u zajednici sa svim ljudima i različit od njih.

"Kažem različit, a na suprotstavljen, ne protivrečan drugome. Čovek može da spozna sebe, svoju opštost i posebnost, tek u međusobnom prožimanju sa drugim ljudima, da ima mogućnost da raste i daruje sebe drugome, ali i da se obogaćuje drugim", rekao je patrijarh.

Zato ne čudi, kaže, da je prvi blagoslov božji upućen ljudima bila zapovest o porodici.

"Porodica nije data da bi bila cilj po sebi nego da bi konkretno učilište u kojem se učimo izgrađivanju jedinstva, različitosti i ljubavi prema drugome, da bismo istovremeno sebe darivali drugima i otkrivali i živeli lične dimenzije svoga bića", naveo je patrijarh.

"Ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas, ako najpre ne volimo svoga oca, majku, brata, sestru, komšiju, svoju porodicu, svoj rod, svoj narod", poručio je patrijarh i dodao da se tako jedinstvo izgrađuje "pošavši od konkretnog, pojedinanog, ličnog ka opštem i sveopštem

Svaki drugi redosled je neprirodan i može da stvori posebno duboke probleme, rekao je on.

"Zato moramo na prvom mestu upoznati sebe, ono što nas okružuje i upoznati ono što je naše, da bismo mogli da rastemo, napredujemo iidemo dalje, a isto tako moramo spoznati svoje slabosti kako bismo se ispravljali i bili bolji", rekao je patrijarh.

I jednog i drugog ima na pretek u našoj prošlosti i našem predanju, zbog toga u predalju i onome što je naša prošlost moramo tragati za našim nadahnućima, naglasio je patrijarh.

"Ne mogu nam drugi kroz svoje interperetacije nas, naših misli i dela reći ko smo mi na dublji i autentičniji način od onoga koji je nama kada postupimo po opisanom redi jedino moguć", rekao je patrijarh.

"Jedinstvo porodice, jedinstvo familije i jedinstvo naroda ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima i ni u kom slučaju ne sme da posluži tome da se zatvorimo u sebe, da se odvojimo od drugih ili da bismo sa njima ne daj bože bili u konfliktu. Na tako zasnovanim ciljevima naše jedinstvo i svako drugo jedinstvo postalo bi destruktivno, pretvorilo bi se u svoju suprotnost i vratilo bi se u bumerang koji bi nas rastrgao", poručio je patrijarh.

Logika ljudskog rasta i roda ka večnosti od ličnog, pojedinačnog ka opštem, sabornom – to je naša logika, svaka druga logika života pojedinca i zajednice razbija i pojedinca i zajednicu i na lokalnom i na opštem nivou, rekao je patrijarh.

"Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj. Tek kada si upoznao sebe i kada si svoj, kada si jedno u sebi i sa svojim, kada si jedno sa svojim narodom, stekao si instrument kojim ćeš upoznati svet i postati jedno sa njim, kojim ćeš moći da otvoriš srce i u njega smestiš sve ljude i sve narode. Ne možeš poštovati drugog i njegovu slobodu, a da ne poštuješ sebe i ne razvijaš svoju slobodu. Isto tako ni drugi te neće poštovati ako ti ne voliš i ne poštuješ sebe i svoje", zaključio je patrijarh.

Srbi slave svoja dva ideala - jedinstvo i slobodu

Srbija danas slavi trojni praznik - dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i dva srpska ideala - jedinstvo i slobodu, poručeno je večeras na centralnoj manifestaciji obeležavanja 15. septembra.

"Danas slavimo i nacionalnu zastavu kao simbol koji nas objedinjuje, a sve to na dan i godišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine", poruka je kojom je glumac Goran Sultanović,otvorio program na Savskom trgu.

Danas se, kaže, sećamo junačkih predaka koji su 1918. godine postigli nešto ravno nemogućem.

"Da se podsetimo slikom i rečima nekih važnih poruka koje su na ovaj dan bile poruke srpskih rodoljuba. Da shvatimo šta je zaista najvažnije u našim životima i šta je to čemu moramo da težimo i za šta da se borimo, kao pre jednog veka, samo na drugi miran način i kroz razumevanje presudne važnosti našeg narodnog i nacionalnog jedinstva", rekao je on.

Kako je rekao, sećamo se obavezujuće komande od pre 103 godine, Živojina Mišića, njegovim div junacima ali i čitavom srpskom potomstvu:

"Napred u otadžbinu, bez počinka do krajnjih granica ljudskih mogućnosti".

Sliku ispred spomenika Stefana Nemanje, upotpunila su glumci u likovima vojvoda Živojina Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića.

Takođe, oko spomenika su postavljene pukovne zastave koje su nošene u različitim periodima srpske istorije.

Pre obraćanja patrijarha srpskog Porfirija, orkestar Dejana Petrovića izveo je numeru "Pukni zoro".

Centralna svečanost, nakon obraćanja zvaničnika, biće završena uz vatromet iznad Savskog trga.

Praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar - Dan proboja Solunskog fronta.

U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Bjelajac: Dan proboja Solunskog fronta bitan za celu Evropu

Mi smo zanemarili neke naše tradicije dugi niz decenija i uvek je teško njihovo ponovno oživljavanje, to se tumači na različite načine, kako među građanima tako u i okruženju, ali sa time treba početi, smatra direktor Instituta za noviju istoriju Srbije dr Mile Bjelajac.

On je danas za Tanjug rekao da je Dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar značajan, ne samo za Srbiju onog vremena, već i za stvaranje zajedničke države južnih Slovena,kao i za celu Evropu, jer je na tom pomoćnom frontu napravljen strateški proboj koji je doveo do rešenja Prvog svetskog rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković primio najbolje učenike iz Negotina i Mionice

Izvor: Beta Video, 15.Sep.2021

BEOGRAD - Grupa đaka generacije iz Negotina i Mionice, koja boravi u Beogradu kako bi prisustvovala proslavi 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, posetila je danas Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. (pokrivalice) Beta/MSP

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

"PRAZNIK SLOBODE, JEDINSTVA I MIRA" Srbija pokazala svu svoju lepotu i značaj

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2021

Srbija danas proslavlja Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se radi o prazniku identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

FOTO: Počasna artiljerijska paljba na Kalemegdanu povodom Dana srpskog jedinstva

Izvor: N1 televizija, 15.Sep.2021

Povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pripadnici Gardijskog bataljona izvršili su počasnu artiljerijsku paljbu na Kalemegdanu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.