Burne reakcije mađarske opozicije zbog azila datog Gruevskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burne reakcije mađarske opozicije zbog azila datog Gruevskom

Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski dobio je azil u Mađarskoj rekordnom brzinom, jer je Državni ured za useljenje i državljanstvo (BMH) procenio da bi on u sopstvenoj zemlji bio izložen progonu iz političkih razloga. To se vidi iz saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova, gde se navodi da je Ured pravilno postupio shodno zakonu i da su neopravdane kritike opozicionih stranaka.

Te kritike su upućene direktoru BMH-a na jučerašnjoj zatvorenoj sednici parlamentarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Odbora za nacionalnu bezbednost, koji je, pored ostalog, izjavio da informacije o (ne)davanju azila mogu da daju samo osoba koja ga je zatražila i Visoki komesarijat UN za izbeglice. Prvi je to učinio sam Gruevski na Fejsbuku, a potvrdu dao vladi blizak list "Mađar idek" (Mađarska vremena).

Predsednik pomenutog odbora Adam Mirkocki, član opozicionog Jobika, sazvao je za danas novu, vanrednu sednicu, na kojoj će, kako je izjavio nezavisnoj "Nepsavi", zatražiti objašnjenje od ministra unutrašnjih poslova Šandora Pintera kako je Gruevski stigao u Mađarsku, ko mu je u tome pomogao i ko mu je pružio utočište. "Čekam i izjavu o tome ko je odgovoran za niz laži i prevara u slučaju bez presedana u proteklih 28 godina. MUP i BMH su prekršili niz zakona, a nas u odboru sve vreme obmanjivali", dodao je Mirkocki.

Liberalni LMP je saopštio da je vlada Viktora Orbana "stala na stranu jednog kriminalca, jer on u Makedoniji nije osuđen zbog političkih pogleda, već korupcije". Socijalisti su poručili da "vrana vrani ne kopa oči" i da je (vladajući) "Fides pred svojim građanima i svetom pokazao da mađarska ima takvu vladu koja je ranije pustila na slobodu jednog ubicu sa satarom, a sada pruža gostoprimstvo jednom osuđeniku".

Prema mišljenju takođe opozicionog Dijaloga, mađarska vlada je "povredila niz domaćih i međunarodnih zakona, a Orban je zemlju pretvorio u domovinu političkog smeća".

Dobijanjem azila Gruevski će moći da boravi u Mađarskoj tri godine, da glasa na lokalnim izborima, da zatraži radnu dozvolu. Obezbeđena mu je međunarodna zaštita, što znači da ne može da bude izručen nekoj drugoj državi, niti proteran. Ima pravo na zdravstvene usluge, na novčanu pomoć od 28.500 forinti (100 dolara) mesečno, a status azilanta su dobili i najbliži članovi njegove porodice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.