Gruevski dobio azil u Mađarskoj?

Izvor: Mondo, 20.Nov.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski dobio azil u Mađarskoj?

Albanska agencija INA javila je danas da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj. Skoplje uputilo zahtev za izručenje.

Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Gruevski dobio azil na osnovu zahteva koje je podneo tamošnjim vlastima.

Portal 24.hu piše da je Kancelarija za migracije odobrila Gruevskom azil, ali do sada, kako se navodi, zvaničnih informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << o tome još nema.

U međuvremenu, vlast u Skoplju će danas podneti zahtev za ekstradiciju Gruevskog, bez obzira na to što je dobio azil.

Gruevski je pobegao u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa" dok je bio premijer.

SKOPLJE TRAŽI IZRUČENJE

Makedonsko ministarstvo pravde uputio je danas vlastima u Mađarskoj zahtev za ekstradiciju Nikole Gruevskog.

Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da Makedonija zahteva ekstradiciju Nikole Gruevskogi "imajući u vidu ozbiljnost krivičnih dela" i traži da bude "lišen slobode i zadržan u pritvoru", uz podsećanje da je za njim izdata međunarodna poternica.

Zahtev za ekstradiciju odnosi se na izvršenje pravosnažnosti presude kazne zatvora od dve godine i za nastavak četiri krivičnih procesa koji se vode pred makedonskim sudovima.

U zahtevu makedonskog ministarstva pravde se obrazlaže da ni jedno delo za koje je osuđen ili se tereti Gruevski, nije političko ili vojno krivično delo, odnosno da ova dela nisu predviđena u Evropskoj konvenciji za ekstradiciju kao dela za koja može ekstradicija da bude odbijena.

Navodi se da je Makedonija bezbedna država u kojoj ne postoji nikakav konflikt, niti međunarodni, niti unutrašnji, koji bi doveo u opasnost život ili integritet bilo kog pojedinca.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

INA: Gruevski dobio azil u Mađarskoj

Izvor: RTS, 20.Nov.2018

Albanska agencija INA javila je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj. . Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Nikola Gruevski dobio azil na osnovu zahteva...

Nastavak na RTS...

Gruevski: Dobio sam politički azil u Mađarskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2018

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski na svom Facebook profilu je objavio da je dobio azil u Mađarskoj. “Danas je Republika Mađarska, zemlja - članica EU i NATO-a, odgovorila pozitivno na moj prethodno podnesen zahtjev o dobivanju političkog azila radi političkog progona u Republici Makedoniji”...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.