Besmrtni puk u Novom Sadu najmasovniji u Srbiji (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2019, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besmrtni puk u Novom Sadu najmasovniji u Srbiji (VIDEO)

Reka ljudi marširala je ulicama Srpske Atine na Dan pobede. Po oceni organizatora, Besmrtni puk u Novom Sadu bio je najmasovniji u Srbiji, jer je okupio oko 2.500 učesnika.

Bilo je lepo u Beogradu, ali u Novom Sadu je održan verovatno najbrojniji i najveličanstveniji Besmrtni puk Evropi, mimo Rusije", kaže koordinator Besmrtnog puka Srbije, Nenad Simonović.

U Evropi je Drugi Svetski rat završen devetog maja, dok je u Srbiji i Jugoslaviji tek probojem Sremskog fronta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slomljena kičma fašističkim okupatorima, čiji su poslednji vojnici zarobljeni na današnji dan, petnaestog maja 1945. godine.

Rodoljublje i patriotizam prečanskih Srba živo se zadržao i kod današnje generacije, kojoj ni jaka kiša nije bila nikakva prepreka da iskaže svoje poštovanje i sećanje na slavne pretke i njihove žrtve u svim ratovima za slobodu.

To je, podsetimo, posebno naglasio i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević u obraćanju učesnicima Besmrtnog puka na Trgu Slobode devetog maja.

"Da nije bilo njih, mi danas ne bismo živeli u slobodi. Mnogo dugujemo našim precima, ali još više dugujemo našim potomcima. Imamo obavezu da im predamo sigurnu, stabilnu, bezbednu i mirnu Srbiju, da im bude dobra kuća u kojoj će ostati da žive i rade. Cilj nam je da se naša država dalje ekonomski razvija, da bude politički priznata, a bez kulture sećanja ne možemo dobro utabati put budućim generacijama".

Hiljade učesnika Besmrtnog puka Novog Sada, koji je po prvi put održan Srpskoj Atini, pokazalo je da će ova manifestacija postati tradicionalna. Podsetimo, ove godine Besmrtni puk je održan u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Kikindi, Somboru, Pančevu, Užicu i Paraćinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.