BLISKOISTOČNI SUKOB: Pripadnik egipatskih snaga bezbednosti ubijen u pucnjavi na granici sa Rafom; Netanjahu: Napad na Rafu pošao tragično po zlu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2024, 07:13

BLISKOISTOČNI SUKOB: Pripadnik egipatskih snaga bezbednosti ubijen u pucnjavi na granici sa Rafom; Netanjahu: Napad na Rafu pošao tragično po zlu

Sukob Izraela i Hamasa – 234. dan. IDF su u poslednja 24 sata nastavile sa operacijama u Rafi, ali i Džabaliji – poginulo je najmanje 47 civila i jedan vojnik. Dalje od borbi traju spekulacije o terminu nove runde dijaloga o prekidu vatre. Egipatski izvori tvrde da je sve usaglašeno, ratni kabinet Izraela razmatra mogućnost da razgovoraju, a Hamas ističe da nisu obavešteni o predlogu. Žozep Borelj iz Brisela poručuje da je za mir na Bliskom istoku potrebna jaka palestinska uprava. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Izraelska vojska (IDF) je tokom prethodnog dana nastavila ofanzivu kod Rafe, na jugu Pojase Gaze, gde je poginulo najmanje 34 civila, uključujući žene i decu, ali i u Džabaliji, na severu enklave, u kojoj je stradalo 13 osoba, među njima žene i deca.

IDF navode da je u Džabaliji uništena baza Hamasa, kao i da je sprovedena racija u kući jednog od zvaničnika Islamskog džihada, dok je u borbama na severu Gaze ubijen jedan vojnik, a drugi teško ranjen na jugu.

Racije su u proteklom danu izvedene i na Zapadnoj obali u području Nablusa, Ramale, Vitlejema i Dženina, a uhapšeno je sedam osoba. U večernjim satima IDF su usmrtile palestinskog tinejdžera kod grada Sair, nedaleko od Hebrona.

Brigada Al Kasam, Hamasovo oružano krilo, granatirala je Tel Aviv i centralni deo Izraela prvi put posle četiri meseca u, kako su naveli, odgovoru na "izraelske masakre nad civilima". IDF su potvrdile da je ispaljeno osam raketa iz pravca Rafe.

Upravo zbog toga, zvaničnici vlade premijera Benjamina Netanijahua, vide opravdanost akcija u Rafi, za koje tvrde da će se nastaviti i u narednim danima, sve dok "hamasovaca više ne bude u tom području".

Dalje od borbi, nastavljaju se spekulacije oko toga da li će u tekućoj nedelji biti organizovana nova runda pregovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Egipatski izvori, na koje se poziva i Si-En-En, navode da je već sve usaglašeno.

Međutim, ratni kabinet Izraela tek se u nedelju uveče sastao kako bi razmotrio eventualni početak dijaloga, dok je Hamas u dva navrata istakao da nikakav predlog nije upućen na njihovu adresu.

U diplomatskim krugovima Brisela, pojedini evropski zvaničnici su se sastali sa palestinskim premijerom Muhamedom Mustafom, a visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj je tom prilikom istakao da je za mir na Bliskom istoku potrebna jaka palestinska uprava.

8.32 - Borelj: Izrael nastavlja vojnu akciju na jugu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde

Izrael nastavlja vojnu akciju u južnom delu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je pozvan da odmah zaustavi napade, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

6.47 - Wafa: U izraelskom napadu na Rafu ubijeno 40 ljudi

Najmanje 40 civila je ubijeno, a mnogi su povređeni u izraelskim vazdušnim napadima na grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, prenose palestinski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BLISKOISTOČNI SUKOB: Španija, Norveška i Irska formalno priznale Palestinu; Desetine ranjenih u napadu na Rafu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2024, 06:32

Sukob Izraela i Hamasa – 235. dan. Španija, Norveška i Irska formalno su priznale palestinsku državnost. Očevici javljaju da su izraelski tenkovi stigli do centra Rafe, dok Al Džazira izveštava o novom napadu na izbeglice zapadno od grada u kojem je poginulo više od 20 osoba. Zbog ubijanja civila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.