BLISKOISTOČNI SUKOB: Španija, Norveška i Irska formalno priznale Palestinu; Desetine ranjenih u napadu na Rafu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2024, 06:32

BLISKOISTOČNI SUKOB: Španija, Norveška i Irska formalno priznale Palestinu; Desetine ranjenih u napadu na Rafu

Sukob Izraela i Hamasa – 235. dan. Španija, Norveška i Irska formalno su priznale palestinsku državnost. Očevici javljaju da su izraelski tenkovi stigli do centra Rafe, dok Al Džazira izveštava o novom napadu na izbeglice zapadno od grada u kojem je poginulo više od 20 osoba. Zbog ubijanja civila u ovom području, Alžir je tražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN. IDF u nastavku istrage ističu da je municija ili neka druga zapaljiva materija dovela do sekundarne eksplozije i požara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kojem je stradalo 45 Palestinaca.

Sednicu je zatražio Alžir, a biće održana u 15.30 po njujorškom vremenu, izjavio je neimenovani diplomata UN za Si-En-En.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napad koji je izraelska vojska izvela u nedelju.

"Ne postoji sigurno mesto u Gazi. Ovaj užas mora prestati", istakao je Gutereš.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da napad nije imao za cilj da izazove civilne žrtve, kao i da će incident biti istražen.

"Iz Rafe smo već evakuisali oko milion civila i, uprkos našem najvećem naporu da njima ne nanesemo štetu, došlo je, nažalost, do tragične greške", rekao je Netanijahu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su ranije da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa u gradu Rafa, gde su se okupljali visoki zvaničnici te palestinske militantne grupe.

Netanijahu poriče da blokira mir i vraćanje talaca; Nastavljaju se uzajamni udari Hezbolaha i Izraela

Izraelski premijer poriče da izbegava postizanje sporazuma o zaustavljanju vatre i oslobađenje talaca. IDF saopštava da je iz Libana na sever Izraela lansirano 25 raketa, a da su potom izraelski avioni bombardovali raketne bacače Hezbolaha u Libanu. Kairo je potvrdio da se incident desio na granici sa Gazom, gde je u razmeni vatre poginuo egipatski vojnik.

Dan posle brutalnog izraelskog napada, u kampu blizu Rafe – daleko od vojnih operacija, u kojem je poginulo najmanje 45 Palestinaca, a desetine je ranjeno - pristižu reakcije međunarodne zajednice.

Katar tvrdi da bi sinoćni izraelski napad na Rafu mogao da dovede do novog odlaganja pregovora o prekidu vatre i razmeni talaca. Oštre osude stigle su i iz Saudijske Arabije, Egipta,Turske i drugih zemalja.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kaže da cilj napada nije bio da izazove civilne žrtve i da će biti istražen. Poriče tvrdnje da izbegava postizanje sporazuma o zaustavljanju vatre i oslobađanje talaca.

UNVRA navodi da su izveštaji iz Rafe užasavajući i da je reč o "paklu na zemlji".

Kairo je saopštio da je jedan od egipatskih vojnika poginuo tokom pucnjave u blizini granice sa gradom Rafa u Gazi, što, izgleda, potvrđuje izveštaje o smrtonosnom okršaju sa izraelskim trupama, piše "Tajms of Izrael".

Huti su saopštili da su izvršili napade na tri broda u Indijskom okeanu i Crvenom moru i dva američka razarača u Crvenom moru, međutim, nema izveštaja o rezultatima udara.

Hezbolah je granatirao sever Izraela, posle čega su izraelski avioni bombardovali raketne lansere Hezbolaha u Libanu.

Palestinu danas zvanično priznaju Španija, Irska i Norveška.

18.11 - Najmanje 21 osoba ubijena u novom izraelskom napadu na sigurnu zonu u Rafi

Najmanje 21 osoba ubijena je danas, a desetine ljudi su ranjene u novom izraelskom napadu na naselje Al-Mavasi u zapadnom delu grada Rafa na jugu Pojasa Gaze, javlja Al Džazira.

14.57 - Irska priznala državu Palestinu, nakon Španije i Norveške

Irska je danas zvanično priznala državu Palestinu, nakon što je odluku usvojio parlament te zemlje.

12.53 - EU produžila sankcije Siriji do juna 2025. godine

Evropska unija je produžila sankcije protiv sirijske vlade i onih koji je podržavaju do 1. juna 2025. godine.

09.03 - Ministri spoljnih poslova EU razmatrali uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su imali "značajnu" diskusiju o sankcionisanju Izraela ako ne bude poštovao međunarodno humanitarno pravo, izjavio je irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin.

08.47 - Španija, Irska i Norveška priznaće danas palestinsku državu

Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu, uprkos burnoj reakciji Izraela na najavu o priznanju Palestine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.