Završena vežba Vojske Srbije za međunarodne misije po standardima NATO

Izvor: RTS, 27.Okt.2017, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena vežba Vojske Srbije za međunarodne misije po standardima NATO

Pripadnici više različitih komandi NATO i Vojske Srbije završili su na poligonu Boravac kraj Bujanovca završli vežbu tokom koje su predstavnici Alijanse ocenjivali spremnost srpskih snaga za učešće u međunarodnim misijama po standardima NATO.
Na vežbi su bili inženjerijska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pešadijska četa, vodovi vojne policije i atomsko-hemijsko-biološke odbrane Vojske Srbije.
 
Tokom dvonedeljne vežbe tim za ocenjivanje su predvodili potpukovnici Vojske Francuske Benoa Estuar i Iv Mari Dena iz Komande združenih snaga NATO u Napulju, saopštila je beogradska NATO kancelarija za vezu.
"Srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, a pokazale su visoku motivaciju i profesionalizam", rekao je Estuar, navodi se u saopštenju.
Navodi se i da je "više od 60 procenitelja iz različitih komandi NATO-a, uključujući Komandu združenih snaga u Napulju, Komandu kopnenih snaga u Izmiru i Komandu združenih snaga u Brunsumu" ocenjivali "gotovost i interoperabilnost više od 250 pripadnika Vojske Srbije".
Među njima su bili i predstavnici zemlja članica Alijanse i partnera iz Kanade, Francuske, Nemačke, Crne Gore, SAD i Austrije.

Tokom ocenjivanja primenjen je program NATO-a Koncept operativnih sposobnosti "koji je osmišljen da unapredi sposobnosti snaga partnera Alijanse da operišu zajedno".
Srbija koristi ovaj mehanizam od 2011. godine kako bi omogućila svojim jedinicama da usvoje vojne standarde NATO-a i tako učestvuju u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.
Kancelarija NATO za vezu u Beogradu postoji od kraja 2006. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpske snage po standardima NATO

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2017

Pripadnici više različitih komandi NATO i Vojske Srbije završili su na poligonu Boravac kraj Bujanovca završli vežbu tokom koje su predstavnici Alijanse ocenjivali spremnost srpskih snaga za učešće u međunarodnim misijama po standardima NATO...Na vežbi su bili inženjerijska i pešadijska četa,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.