Vulin obišao vežbu Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin obišao vežbu Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas učesnike višednevne komandno-štabne vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja „Cyber Tesla 2019” u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik” u Gornjem Milanovcu.

Vulin je podsetio da je ovo četvrti put da Vojska Srbije vežba sa Nacionalnom gardom Ohaja po temi iz oblasti sajber bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Sajber pretnje su deo hibridnog ratovanja, i niko na svetu više nije siguran. Probajte samo da zamislite jedan dan bez električne energije, interneta, bez mobilne telefonije ili kablovske mreže. Takođe, probajte da zamisli posledice uspešnog sajber napada, koji bi čitavu zemlju učinio slepom i gluvom", rekao je Vulin i istakao da moramo da učimo, napredujemo i da vežbamo, kako se to ne bi desilo.

On je podvukao da, zahvaljujući tome što Vojska Srbije sprovodi politiku predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, o vojnoj neutralnosti, možemo da vežbamo i da se pripremamo i sa armijama sa istoka i sa zapada.

"Vežbamo sa svim partnerima i uzimamo ono najbolje. Ovo je dobar način da se pripremamo za oblast u kojoj znamo malo, i u kojoj mnoge razvijenije zemlje nego što smo mi, takođe ne znaju mnogo. Vežba je ove godine specifična i po tome što imamo posmatrače iz redova Oružanih snaga Mađarske, zbog čega smo naravno veoma ponosni", istakao je Vulin.

On je dodao da smo i ovog puta dokazali da naši ljudi veoma brzo uče i da smo spremni da odgovorimo na svaku pretnju i na svaki napad.

On je istakao da država Srbija, baš kao i druge zemlje, nije izolovano ostrvo i sve što se događa u drugim zemljama, kada je u pitanju sajber bezbednost i sajber pretnje, može da ugrozi i nas.

"Mi smo vojno neutralna zemlja i ne želimo da postanemo deo niti jednog vojnog saveza, ali sukobi velikih itekako mogu da utiču na nas, i zato moramo biti spremni da štitimo svoj sajber prostor kao i svoj način života", zaključio je Vulin.

Načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku brigadni general Ljubiša Đolović, potvrdio je da je vežba svim svojim sadržajima ispunila cilj.

"Organizovana je potrebna infrastruktura za izvođenje vežbe, kako bi se u različitim varijantama našao odgovor na sve pretnje koje se mogu desiti u sajber prostoru", istakao je Đolović i posebno podvukao dobru komunikaciju među partnerima, što je rezultiralo sticanjem novih znanja i iskustava.

Načelnik združenog štaba Nacionalne garde Ohaja, pukovnik Gari Mekju, istakao je da je ponosan što su sposobnosti učesnika značajno unapređene u odnosu na ranije godine.

"U razgovoru s našim ljudima došao sam do saznanja da je iza nas sjajna nedelja, i da je ovo najviše što je urađeno u odnosu na prethodne tri godine, zbog čega sam veoma srećan", istakao je pukovnik Mekju.

Obilasku vežbe prisustvovao je i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević koji je istakao da je veoma zadovoljan što ta lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa Vojskom Srbije.

" Drago mi je što je Centar za obuku veze i informatike ostao u Gornjem Milanovcu, baš kao što sam zadovoljan i onim što sam danas video, da su pripadnici Vojske Srbije okrenuti savremenim pretnjama i usavršavanju tehnika odbrane od njih", rekao je Kovačević i dodao da je veom zahvalan ministru Vulinu, zbog vremena koje izdvaja za posetu opštini Gornji Milanovac, te i da će ta lokalna zajednica i ubuduće činiti sve što treba za Vojsku Srbije, bez koje nema jake države.

Tema ovogodišnje vežbe je odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, a ciljevi su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog centra za prevenciju rizika u informaciono-komunikacionim sistemima Republike Srbije (Nacionalni CERT) za odbranu od visokotehnoloških napada i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom s ciljem zaštite informacionog prostora Republike Srbije.

Osim pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja na vežbi učestvuju i predstavnici državnog, privatnog, javnog i akademskog sektora naše zemlje, koji obavljaju poslove u oblasti informacione bezbednosti.

Današnjem obilasku prisustvovali su i vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Ranković, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić i načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović.

Vežba „Cyber Tesla” izvodi se od 2016. godine, u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja u oblasti zaštite sajber prostora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koje su specifičnosti vežbe "Sajber Tesla"

Izvor: RTS, 15.Nov.2019

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su učesnike višednevne komandno-štabne vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja "Sajber Tesla 2019" u kasarni "Vojvoda Radomir Putnik" u Gornjem Milanovcu. ...

Nastavak na RTS...

Vulin obišao učesnike vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2019, 01:09

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas učesnike četvrte zajedničke vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja iz oblasti sajber bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane...Tokom vežbe "Sajber Tesla 2019" u kasarni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.