Vulin: Žao mi je što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 11.Feb.2020, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Žao mi je što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac na grob ubijenog ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića. Dočekali smo da je i u Crnoj Gori srpska uniforma, izgleda, pretnja, i srpska uniforma ne sme da se vidi, rekao je Aleksandar Vulin, povodom zabrane oficirima iz njegove pratnje da u Crnu Goru uđu u uniformama.
Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je prvo liturgiji u manastiru Kostrikovaca, u Rovcima kod Kolašina. 

Prema ministrovim rečima, zajedničke države Srbije i Crne Gore više nema, ali oni koji su živeli za nju, a često i umirali za nju, nisu bili u krivu, nisu uzalud potrošili svoj život.
"Zajedničke države više nema, ali zato ima Srba koji žive u Srbiji i u Crnoj Gori i dokle god je Srba biće i potrebe da Srbi budu zajedno, da se čuvaju i da se okupljaju. Srpska pravoslavna crkva okuplja sve Srbe, bez obzira gde žive, i Srpska pravoslavna crkva ima pravo da ne meri stvari ljudskim granicama. Srpska pravoslavna crkva je tu da očuva i sabere sve Srbe, a srpska država će čuvati i braniti Srbe gde god da oni žive i šta god da im se dešava", istakao je ministar Vulin.
Očekujem od crnogorske države, rekao je ministar Vulin, da brine o Srbima koji u njoj žive.
"Tražim od nje da vodi računa i brine o svakom Srbinu, da mu bude dobro, da čuva njegovu čast, da čuva njegovu imovinu, i da mu omogući sve ono što se omogućava svakom čoveku bilo gde na svetu, da može da se zove kako hoće, da govori jezikom koji hoće, da piše pismom kojim hoće, da veruje u Boga kako on hoće, u Crkvi koju on hoće i koju on izabere. Jedna je Srpska pravoslavna crkva, i srpska država ne može da ne brine o Srbima i ne može da ne brine o Srpskoj pravoslavnoj crkvi", naglasio je Vulin. 
Napad na SPC, na deo Srpske pravoslavne crkve i na njenu imovinu, napad je na čitavu Crkvu i napad je na sve Srbe, gde god da oni žive, kaže Vulin.
Prema njegovim rečima, srpska država neće ćutati o tome, srpska država je tu da sačuva, da pomogne.

"Još jednom hoću da izrazim saučešće porodici Pavla Bulatovića, svim Srbima u Crnoj Gori i hoću da izrazim saučešće svima onima koji su ga voleli i poštovali i cenili, da kažem da država Srbija pamti i dobro i zlo, i svakome vraća i dobro i zlo", zaključio je ministar Vulin.
Pomen kraj večne kuće Pavla Bulatovića u Gornjim Rovcima služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a u ime porodice Bulatović okupljenima se kraj groba svoga oca obratio Balša Bulatović.
Delegacija predvođena ministrom Vulinom, prisustvovala je, ranije danas, svetoj zaupokojenoj liturgiji Pavlu Bulatoviću u manastiru Kostrikovača, u Rovcima kod Kolašina koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
U besedi nakon liturgije, mitropolit Amfilohije je istakao da će Pavle Bulatović, koji je nevino postradao, ostati zapisan u pamćenju ovog naroda kao nevina žrtva, a posebno u pamćenju Rovčana koji su ga tu i rodili. Mitropolit Amfilohije je rekao da je sramno i stidno što danas na tom mestu nije i ministar odbrane Crne Gore.
Liturgiji i polaganju venaca prisustvovao je i ambasador Republike Srbije Vladimir Božović.
"Doći ćemo uvek da budemo sa svojim narodom"Sve što se desi u Hrvatskoj, pre ili kasnije desi se i u Crnoj Gori. Tako su i u Hrvatskoj zabranjivali našim kadetima da dođu u uniformama, da odaju poštu jasenovačkim žrtvama, evo tako smo dočekali da je i u Crnoj Gori srpska uniforma, izgleda, pretnja, i srpska uniforma ne sme da se vidi, izjavio je Vulin, povodom zabrane oficirima iz njegove pratnje da u Crnu Goru uđu u uniformama.
"Nisam siguran da neka druga vojska u Crnu Goru ne bi mogla da uđe u uniformama, da ne bi mogla da se pojavi ovde, ali izgleda, kad je srpska, onda je ona problem i sve što je srpsko uvek je problem", rekao je Vulin.
U odgovoru crnogorskom ministru spoljnih poslova Srđanu Darmanoviću, koji je izjavio da je ta poseta bila privatna, a da mu je rečeno da korišćenje vojne uniforme nije opcija koja se razmatra, Vulin ističe da je Ministarstvo odbrane od nadležnog crnogorskog ministarstva tražilo još u petak odgovarajuću dozvolu.
"U ponedeljak, oko 14.30, rečeno nam je da je sve u redu i da će biti onako kako smo tražili, a onda su negde oko 21.30 pozvali našeg ambasadora da mu kažu da sve može, ali da baš uniforma ne može. I na pitanje našeg ambasadora zašto, dali su odgovor da tako kaže Ministarstvo kulture. Evo, drago mi je da smo saznali zašta služi Ministarstvo kulture u Crnoj Gori i saznali smo da je, izgleda, sve što je srpsko ovde problem - da zabranjuje srpsku uniformu", naglasio je Vulin.
Verujem, dodao je ministar Vulin, da su se nadali da zbog toga delegacija neće doći, da će odustati od puta.
"Mi smo hteli da dođemo, da budemo sa srpskim narodom, da podsetimo na našeg ubijenog prijatelja i našeg ubijenog sunarodnika Pavla Bulatovića i zato smo došli. A samo da znate, ovde se nalaze i general Milovanović, pukovnik Mimović, pukovnik Ranković i pukovnik Zogović i možete ih obući kako hoćete, to su srpski generali i srpski pukovnici, to su srpski oficiri. Tako da, ako je bilo do toga da ne dođemo, mi smo došli i doći ćemo uvek da budemo sa svojim narodom", naveo je Vulin i nastavio:
"Žao mi je što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori i što ne treba da bude ovde. Od Hrvatske sam to i očekivao, ali nisam očekivao da tako nešto bude u Crnoj Gori", zaključio je Vulin. 
Ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavle Bulatović ubijen je 7. februara 2000. godine. Atentat je izvršen dok je sedeo u restoranu Fudbalskog kluba "Rad" u Beogradu, u ranim večernjim časovima. Pavle Bulatović rođen je 13. decembra 1948. godine u Gornjim Rovcima, nedaleko od Kolašina, u Crnoj Gori. Bio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, a ubijen je dok je obavljao dužnost saveznog ministra odbrane.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila venac na grob Pavla Bulatovića

Izvor: Beta Video, 11.Feb.2020

BEOGRAD - U Rovcima kod Kolašina, održan je pomen ministru odbrane SRJ Pavlu Bulatoviću, mučki ubijenom pre dve decenije u Beogradu. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.