Vulin: Sačuvali smo pravo na borbu i nadu

Izvor: RTS, 02.Apr.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Sačuvali smo pravo na borbu i nadu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Vojska u sukobu s NATO-m 1999. sačuvala zemlju, pruživši otpor koji je bio "herojski, uporan, nesalomiv preko svake nade".
"Da nije bilo te borbe i takvog uspeha svih boraca, Srbija ne bi mogla da bude samostalna i slobodna kakva sada jeste", rekao je Aleksandar Vulin u intervjuu za aprilski broj magazina Odbrana povodom 20. godišnjice odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Istakao je da je to "zločin koji je izvršen javno i bez kajanja", neprijateljski čin čije se "produženo dejstvo" i danas oseća.
"NATO agresija postala je deo našeg svakodnevnog života, ne samo kao deo sećanja. Njene posledice su odredile budućnost Srbije. Razrušena zemlja brzo je postala plen nasilja i nereda, pljačkaške privatizacije. Više od 250.000 Srba je pred silom napustilo Kosovo i Metohiju, bez želje međunarodne zajednice da ispuni preuzetu obavezu o njihovom vraćanju na zemlju sa koje su proterani", rekao je Vulin.
Ocenio je da su "plansko urušavanje vojske, hapšenje, penzionisanje ili otpuštanje oficira i podoficira koji su ratovali, zapuštanje rezervnog sastava, prestanak ulaganja u opremljenost i obučenost vojske", bili deo procesa rušenja odbrambene moći zemlje.
Prema njegovim rečima, 1999. godine strategija četiri M – mobilnost, manevar, maskiranje i moral – pokazala se kao uspešna i vredna proučavanja, jer vojska nije kapitulirala posle 78 dana rata s najmoćnijom koalicijom u istoriji ratovanja.
Ministar je ocenio da je Kumanovski sporazum, "ma kako težak bio", izboren otporom vojske, a Rezolucija 1244 Sveta bezbednosti UN ne bi bila doneta da nije bilo vojske koja je opstala kao sila.
Vulin je posebno naglasio "sveprožimajuće jedinstvo naroda i njegove vojske" i podsetio da "ni u jednom ratu koji je Srbija vodila niko nije mogao da kaže gde počinje vojska, a gde prestaje narod".
Dodao je da je period od 2000. do 2012. godine karakterističan i po tome što je zvanična državna politika zabranjivala da se NATO agresija tako i nazove, a bilo je gotovo zabranjeno obeležavati godišnjice i sećati se palih drugova.
"Od 2012. godine, kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, stvari se nazivaju pravim imenom, Srbija se ne stidi svoje borbe i ne odriče se nijednog svog oficira i vojnika. Edicija 'Ratnik' je naš način da sakupimo sećanja i iskustva najistaknutijih komandanata i da napišemo istoriju, da ne dopustimo da nam je pišu drugi", rekao je Vulin.
Prema njegovim rečima, Srbija danas ima dobru i organizovanu vojsku, koju intenzivno oprema u želji da se prevaziđe 12 godina neulaganja i njenog svesnog urušavanja, a nizom mera čine se intenzivni napori da pripadnici Vojske imaju dobre uslove rada i bolji život.
"Mi smo vojno neutralna zemlja. Odlučili smo se za najteži i najčasniji put. To znači da moramo biti spremni da se sami branimo i odbranimo. Vojna neutralnost je težak izbor, ali samo nam ona garantuje da ćemo biti izvan sukoba velikih i da nećemo morati po tuđem naređenju drugim narodima da radimo ono što je rađeno nama", rekao je ministar Vulin u intervjuu za Odbranu.
"Verujem u slobodu, u pravo mog naroda da bira kako će živeti i pravo mog naroda da ima državu koja će biti u stanju da ga zaštiti od ponavljanja genocida iz Prvog i Drugog svetskog rata, od novih Oluja i pogroma. Verujem u socijalnu pravdu i pravo čoveka da se bori za društvo ravnopravnih", istakao je ministar Vulin.
Naglasio je da je osećaj dužnosti i vernost idealu slobode vrednost koja čini Srbe narodom vrednim trajanja.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Vojska je sačuvala zemlju! Njen otpor je bio herojski!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2019

Vojska je sačuvala zemlju. Njen otpor je bio herojski, uporan, nesalomiv preko svake nade. Da nije bilo te borbe i takvog uspeha svih boraca, Srbija ne bi mogla da bude samostalna i slobodna kakva sada jeste, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin...Povod za razgovor  sa ministrom Vulinom je obeležavanje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vulin: Vojska sačuvala zemlju, pruživši nesalomiv i herojski otpor

Izvor: B92, 02.Apr.2019

Beograd -- Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Vojska u sukobu s NATO-om 1999. sačuvala zemlju, pruživši otpor koji je bio "herojski, uporan, nesalomiv"..."Da nije bilo te borbe i takvog uspeha svih boraca, Srbija ne bi mogla da bude samostalna i slobodna kakva sada jeste", rekao je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.