Vučić i Makron odali počast braniocima Beograda u Velikom ratu

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Makron odali počast braniocima Beograda u Velikom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu.
Dvojica predsednika vence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, koji je izveo pesmu "Tamo daleko".

Na jednom vencu je srpska zastava, na kojoj je piše "predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Republike Aleksandar Vučić, junačkim precima, ponosni potomci", a na drugom francuska zastava sa natpisom "predsednik Republike Francuske".
Spomen-kosturnica branilaca Beograda 1914-1918 jedno je od najznačajnijih spomen-obeležja iz vremena Prvog svetskog rata u Beogradu.
Za vreme tog rata, Beograd je bio prva bombardovana prestonica, najviše rušen i branjen grad u Evropi, a u kripti spomen-kosturnice počivaju kosti 3.529 znanih i 1.074 neznana junaka.
U vreme Velikog rata, Srbija i Francuska su bile saveznice, Francuska je pomagala našu zemlju u naoružanju, a kasnije je organizovala i prebacivanje srpske vojske sa jadranske obale na ostrvo Krf.
Takođe, zbrinula je i brojne bolesnike i ranjenike u svojim bolnicama, a decu i omladinu smestila u svoje škole u Francuskoj.
Bila je i jedna od glavnih organizatora Solunskog fronta, a na čelu ujedinjene oslobodilačke srpsko-francuske vojske nalazio se francuski general Fransse d' Epere kome je u Beogradu podignut spomenik i jedan od bulevara nosi njegovo ime.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić zabeležio na Instagramu neke tačke posete Makrona Srbiji (FOTO)

Izvor: RTV Pink, 15.Jul.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagramu da su on i francuski predsednik Emanuel Makron, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, položili vence na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.