Vučić danas u Savetu bezbednosti UN! VELIKI IZAZOV! Cilj jasan: ODBRANITI SRBIJU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2018, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić danas u Savetu bezbednosti UN! VELIKI IZAZOV! Cilj jasan: ODBRANITI SRBIJU!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu na zahtev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju "vojske", a na kojoj će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sednica će biti održana u 15 sati (21 po srednjoevropskom vremenu) i biće otvorena za javnost.

Predsednik Vučić izjavio je u subotu uveče da će ići na sednicu kako bi rekao istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila kako bi bio postignut kompromis, a koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << drugi to nisu želeli.

On je istakao da je Srbija upozorila celu međunarodnu zajednicu na poteze Prištine, pet stalnih članica SB UN, 10 ostalih članica, Generalnu skupštinu UN...

- Pokušaću da kažem da smo prihvatili Briselski sporazum, kao tezak sporazum, sve smo izneli na svojim plećima, ali smo znali da je Srbiji potreban mir - ukazao je predsednik i podvukao da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi.

On je ponovio da je Srbija ispunila sve stavke Briselskog sporazuma i teške uslove, a Priština nijednu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsedavajući SB UN iz Obale Slonovače zakazao hitnu sednicu na osnovu zahteva Srbije.

Dačić je rekao i da je veoma važno da se na sednici SB čuje stav Srbije o formiranju kosovske vojske, kao i da očekuje da će izlaganje predsednika Aleksandra Vučića naići na veliku podršku članica SB UN.

Dačić je izrazio sumnju da će SB doneti bilo kakvu odluku povodom poteza Prištine zbog, kako je rekao, neslaganja velikih sila.

- Biće teško promeniti stavove velikih sila o tom pitanju, ali je veoma važno da se ukaže na kršenje Rezolucije 1244 kao jedinog pravno validnog dokumenta koji se odnosi na Kosovo i Metohiju i kojim nije predviđeno formiranje bilo kakvih oružanih snaga - rekao je Dačić.

Istakao je da je veoma važno što na sednici učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić što je, kaže, bio i jedan od razloga što je prihvaćeno da se sednica održi.

- Predsednik će izneti stavove Srbije i očekujem da će naići na veliku podršku članica SB, ali Savet neće biti u stanju da donese bilo kakvu odluku zbog neslaganja velikih sila - rekao je ministar i dodao da je veoma važno da se čuje osuda čina Prištine i stav Srbije u međunarodnoj javnosti.

Dačić smatra važnim i to što nijedna članica SB nije bila protiv sazivanja sednice, ali napominje da su SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska i Holandija tražile zatvorenu sednicu, dok su zahtev Srbije da sednica bude otvorena podržsle Rusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Bolivija i Kazahstan.

Sednici SB prisustvovaće i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

BONUS VIDEO: Putin nam preporučuje SMERČ i PANCIR
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas sednica SB UN zbog vojske Kosova i biće "otvorena"

Izvor: B92, 17.Dec.2018

Beograd, Njujork -- SB UN održaće danas sednicu na zahtev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju vojske, a na kojoj će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Sednica će biti održana u 15 sati (21 po srednjoevropskom vremenu) i biće otvorena za javnost...Predsednik Vučić...

Nastavak na B92...

Vučić Savetu bezbednosti: Veoma komplikovana situacija, strahujem za budućnost Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je večeras Savet bezbednosti UN, ali i svetsku javnost, sa nastojanjem Prištine da pravnim i političkim nasiljem, ekonomskim pritiscima i jednostranim potezima, poput uvođenja taksi i formiranja tzv vojske Kosova, stvori novu situaciju na terenu i iznudi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.